cylinderformad 5G-router från TreDe 100 personerna som får testa 5G-nätet kring Enskede och Globen

Lanseringar

I området kring Enskede och Globen i södra Stockholm har Tre invigt Sveriges första publika 5G-nät. Boende i området erbjuds att tillsammans med Tre utforska det nya nätet. 

Tre har invigt det första publika 5G-nätet i Sverige. Om du bor i området runt Enskede och Globen söder om Stockholm kan du få chansen att testa det nya 5G-nätet tillsammans med Tre. De 100 första konsumenterna som ansöker får en 5G-router och ett abonnemang.

Tre tycker att lanseringen av 5G-nätet har gått för långsamt

Tre Sveriges vd, Haval van Drumpt, tycker att lanseringen av det snabbare 5G-nätet har tagit för lång tid, och nu verkar det försenas ytterligare. Tre vill inte vänta längre utan vill börja använda det nu för att, tillsammans med konsumenterna, lära sig mer om tekniken. För Tre är det ett väldigt spännande steg i utvecklingen att vara först ut med ett publikt 5G-nät. 

Testnäten är snabba men kommer att bli mycket snabbare

I Sverige har det redan etablerats flera testnät, men 5G-nätet söder om Stockholm är det första som får användas av konsumenter. Tre har testat nätet under hösten och nått hastigheter på upp till 500–700 Mb/s.

Med tanke på att mängden spektrum som används är begränsad är det ändå goda nivåer. Hastigheten kommer att öka och täckningen kommer att bli bättre när man får tillgång till spektrum i andra frekvensband.

Testpersonerna kommer att få testa 5G fullt ut

De som bor i området kring Enskede och Globen har möjlighet att vara bland de första konsumenterna som får testa det publika 5G-nätet. De 100 utvalda personerna som kommer att få testa nätet fullt ut, kommer att vara viktiga för Tre för att få en bild av hur 5G-nätet fungerar för konsumenterna.

De som får testa 5G-nätet kommer att få en 5G-router installerad och ett abonnemang helt kostnadsfritt. Dessutom kommer de att bli inbjudna till flera olika evenemang där de får utforska 5G. De kommer bland annat att få testa 5G-telefoner, streaming i 8K, cloud gaming, VR- och AR-glasögon och flera andra tjänster som kommer att bli tillgängliga med 5G. Som betalning ska testpersonerna dela med sig av hur de upplever 5G och på så vis hjälpa Tre i deras utveckling av 5G.

Enligt Haval van Drumpt vill Tre att området kring Enskede och Globen ska vara ett laboratorium och en verkstad för hur utvecklingen av 5G ska ske i Sverige.