man sitter i naturlandskap med laptop i knätTelia vill att deras mobilnät ska nå ut till hela Sverige – även till områden som har sämre täckning i dag. Foto: Sergii Sobolevskyi/Shutterstock.com

Utmärkelser

Telia behåller sin titel som operatören med bästa mobilnätet. Fyra år i rad har det världsledande mätföretaget Umlaut utsett Telias nät som nummer ett när de har mätt kvaliteten hos olika mobilnät i Sverige.

Umlaut – tidigare P3 – är ett oberoende mätföretag som varje år testar kvaliteten på mobilnät i olika delar av världen. Som traditionen bjuder har de även i år mätt och utvärderat de svenska operatörernas nät.

Av 1 000 möjliga poäng tar Telia in hela 939 poäng. De står därför som vinnare för fjärde året i rad.

Mätningar har gjorts på flera sätt

Umlaut har färdats från Ystad i Skåne till Luleå i Norrbotten – cirka 1 000 mil. På så sätt har man gjort fysiska mätningar av såväl tal och data i mobilnäten.

Men man har också gjort mätningar via olika appar hos svenskarnas mobiler, en kategori som kallas för Crowdsourced quality. De mätningarna motsvarar hela 97 procent av bebyggelsen i Sverige.

Stämpel för god nätkvalitet i krävande tider

Eftersom Umlauts mätningar ser till kundernas upplevelse av näten, är de en väldigt viktig stämpel för vilken kvalitet näten håller. Det menar Telia Sveriges vd Anders Olsson. Mätningen ser också till alla typer av användning, såsom telefonsamtal, surfande eller appanvändande.

– Vi är enormt stolta över att än en gång hamna på förstaplatsen, inte minst det här året när omständigheterna gjort att en snabb och stabil uppkoppling aldrig varit viktigare, säger Anders Olsson, VD Telia Sverige.

Telia lägger miljarder på att bygga ut 5G och 4G

Telia meddelade tidigare i veckan att de nu investerar flera miljarder i sitt nya 5G-nät. Det ska bli lika utbrett som deras 5G-nät är i dag. Målet är att 5G-nätet ska täcka 90 procent av landets yta och hela 99 procent av befolkningen.

Ett stort fokus är att såväl 4G som 5G ska ha täckning i områden som inte har detta i dag. Det rör framför allt länen med mycket skog och mindre stad, såsom Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.