Telia visade hur drönare kan rädda liv med 5G-teknik

Nyheter

Tusentals människor drabbas varje år av hjärtstopp. Med hjälp av 5G-teknik kan drönare användas för att rädda liv. Under årets nordiska statsministermöte demonstrerade Telia hur.

Cirka 6 000 personer i Sverige drabbas varje år av hjärtstopp, endast tio procent överlever. Chanserna till överlevnad ökar dock med 70 procent om behandling inleds inom tre minuter.

Drönare utrustade med hjärtstartare ska rädda liv

Under statsministermötet i Örnsköldsvik visade Telia, Ericsson och Karolinska Institutet hur man med hjälp av drönare kan rädda liv. Drönarna som ska använda sig av den nya 5G-tekniken är utrustade med hjärtstartare för att kunna nå patienter så fort som möjligt. Drönarna kan nå patienter överallt och tidigare forskning har visat att den når patienten fyra gånger så snabbt som en ambulans.

Tidigare har simulerade försök med drönare och hjärtstartare genomförts men då har man haft svårt att hantera säkerheten i luftrummet. Med hjälp av 5G-tekniken kan drönare med hjärtstartare bli en verklighet.

– Ett storskaligt system som möjliggör att skicka ut drönare med hjärtstartare skulle kunna rädda många liv. säger Andreas Claesson från Karolinska Institutet, centrum för hjärtstoppsforskning.

Många enheter i luften ställer högra krav på mobilnäten

För att kunna ha tusentals drönare upp i luften samtidigt krävs det att man på ett säkert sätt kan styra och kontrollera dem. Med 5G-tekniken, som det just nu arbetas för fullt med, ska man kunna hålla koll på alla drönare. Det ska vara möjligt att meddela luftfartsmyndigheter hur drönarna ska flyga samt omdirigera dem om det blir dåligt väder.

Dagens 4G-nät är helt enkelt inte tillräckligt stabilt och pålitligt för att kunna användas i sådan stor skala.

Mer än hjärtstartare kommer färdas med drönare

I framtiden kommer det inte bara vara hjärtstartare drönarna fraktar. Paket av olika slag kommer troligtvis färdas genom luften. 

En studie från University of Washington visar även att det i många fall kan vara miljövänligare att låta paketen fraktas av drönare. Åtminstone på kortare sträckor och så länge det rör sig om lätta paket.

Blir det långa fraktsträckor är det fortfarande mer miljövänligt med lastbilar. Dessa får med sig en större last medan en drönare oftare behöver återvända till sin bas för att hämta fler paket.