Åre skidort med backar i bakgrunden och hus bredvid backen.Har du en mobil med stöd för 5G och ett 5G-abonnemang och befinner dig i Åre. Då kan du redan i helgen testa Telias nya 5G-nät i Åre med omnejd. Det nya nätet ger snabbare uppkoppling och nedladdningshastigheter. Foto: tomtsya/Shutterstock.com

Lanseringar

Snart är det dags för Åre att få sitt första publika 5G-nät. Den 10 september trycker Telia på knappen och då kan alla Årebor och turister med 5G-abonnemang ta del av det nya snabbare mobilnätet. 

När Telia lanserar det första publika 5G-nätet i Åre blir Åre ytterligare en av fler än 20 svenska orter som tillgång till 5G. Från och med den 10 september kan boende i Åre och turister som har en mobil med stöd för 5G och ett abonnemang med 5G koppla upp sig mot det nya 5G-nätet.

5G kommer finnas tillgängligt i centrala Åre, Björnänge och Duved 

Det nya 5G-nätet täcker till en början Åres centrala delar, Björnänge och Duved. Men utbyggnaden i området kommer att fortsätta. De som befinner sig i dessa områden kommer få högre datahastigheter och snabbare uppkoppling. 

Åre är en populär turistort året runt. Med allt ifrån cykling, vandring och kajakpaddling blomstrar turistnäringen inte bara på vintern. Redan till helgen kan alla som befinner sig i de aktuella områdena testa 5G-nätet.

Enligt Telias tekniska chef, Staffan Åkesson, är det minst lika viktigt med en väl fungerande digital infrastruktur som det är med bra pistade backar på en skidort som Åre. Därför känns det extra roligt att Telia lanserar Åres första publika 5G nät till vintersäsongen 2021/2022.

5G-nätet banar väg för autonoma tjänster

Telia räknar med att deras 5G-nät ska täcka över 90 procent av Sveriges befolkning till 2023. Hela 5G-utbyggnaden beräknas vara klar till 2025.

Enligt Staffan Åkesson ska 5G-nätet ge högre datahastigheter, kortare svarstider och dessutom drivs det av 100 procent förnybar el. Med 5G-nätet kommer det finnas flera digitala tjänster. Dessutom banar det vägen för automatiserad produktion och autonoma transporter. För de som spelar spel i mobilen kommer det att bli en stor skillnad när spelen laddas mycket snabbare.

5G-nätet gör det dessutom möjligt att få ett snabbare och mer stabilt bredband även till platser som saknar det i dag.