många öppna laptops mot vit bakgrundNär flera datorer använder ansluter till samma IP-adress behövs andra uppgifter för att identifiera de olika användarna. Operatörer är skyldiga att lagra sådana uppgifter. Foto: Nata-Lia/Shutterstock.com

Säkerhet

Telia har ännu inte börjat lagra NAT-uppgifter, vilket de måste enligt en lag som infördes den 1 april förra året. Nu meddelar Post- och telestyrelsen (PTS) att operatören måste betala 1 miljon kronor i vite om de inte löser problemet inom kort, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

NAT-teknik kallas det när många användare delar på en enda ip-adress. Det gör det svårare att identifiera enskilda användare i nätverket, vilket är ett problem när myndigheter ska utreda brott som begåtts på nätet.

Den 1 april 2020 infördes en lag för att underlätta sådan utredning. Varje operatör måste laga NAT-uppgifter så att det går att identifiera användare i ett sådant nätverk.

Allvarligt att ännu inte ha börjat följa nya lagen

Operatören Telia har dock ännu inte börjat följa de här reglerna, trots att det snart har gått ett år sedan det infördes. Enligt juristen Anna Söyland på PTS har Telia dessutom känt till den kommande lagändringen sedan början på 2019.

Därför förelägger nu PTS ett vite på 10 miljoner kronor, om inte Telia kan ordna upp problemet. Det görs för att saken inte ska fördröjas ännu mer.

Anna Söyland är ansvarig handläggande för ärendet och ser allvarligt på förseningen. Det är väldigt angeläget att brottsbekämpande myndigheter kan ta del av NAT-uppgifterna, säger hon i ett pressmeddelande från PTS.

Telia: Vi hinner lösa problemet i tid

Telia måste ha rättat till problemet och börja lagra NAT-uppgifter senast den 1 april i år för att slippa betala vite.

Enligt Telias presschef Irene Krohn bör det dock inte vara några problem att hinna. 

– Vi beklagar att vi är sena, men arbetet med implementeringen av de nya kraven är i full gång. Mycket är redan på plats och vi kommer att vara färdiga innan den 1 april, säger hon till Telekom idag.