Bolidens underjordiska 5G-nät är en viktig komponent för att utvecklare en automatiserad och mer hållbar gruvverksamhet. Det säger programchefen Peter Burman. Foto: Stockdonkey/Shutterstock.com och Tomas Westermark/Boliden
MobilnätTelia och Ericsson har i samarbete med Boliden tagit fram ett underjordiskt 5G-nät. Nätet är det första i världen i sitt slag som används under jord, skriver Telia i ett pressmeddelande. Lösningen visar exempel på hur 5G kan användas för att möta företags behov, även i mer krävande miljöer.
Världens första 5G-nät under jord har byggts i Sverige, närmare bestämt i Bolidens gruva i Kankberg. Telia, Ericsson och Boliden har tillsammans arbetat fram ett 5G-baserat, kundanpassat nät som ska hjälpa Boliden att vidareutveckla sin gruvdrift.
Projektet är en del av det 5G-partnerprogram som Telia driver, samt en del av EU-projektet SIMS, Sustainable Intelligent Mining Systems. Parterna i samarbetet har under flera års tid arbetat tillsammans för att identifiera vilka krav som ställs på nätet, hitta lösningar och testa hur tekniken fungerar i gruvmiljö.
5G möjliggör ökad produktivitet och säkerhet i gruvarbetet
Bolidens programchef, Peter Burman, berättar att företaget aktivt arbetar med robotisering med syftet att kunna höja såväl produktiviteten som säkerheten i gruvarbetet. Detta ställer också krav på kommunikationslösningar som är hållbara över tid.
– Där är 5G en viktig komponent som möjliggör högre grad av automatisering och därmed en säkrare och hållbarare gruva, säger Peter Burman i Telias pressmeddelande.
Just i gruvor och andra krävande miljöer inom tillverkningsindustrin har 5G-tekniken en hel del fördelar mot andra lösningar. Svarstiden är kort och 5G ger också möjlighet till att hantera data lokalt. På så sätt är 5G en optimal kommunikationslösning för att skapa en säkrare arbetsmiljö i gruvan och bibehålla dess effektivitet, även om kommunikationen utifrån skulle brytas.
Bolidens nät är ett bra exempel för hur 5G kan kundanpassas
Bolidens underjordiska nät är ett bra exempel för den stora användbarheten med 5G och hur det kan användas för att skapa anpassade nät till verksamheters specifika behov. Det lyfter både Magnus Leonhardt, Telias strategi- och innovationschef, och Ericsson Researchs chef Magnus Frodigh.
– 5G är speciellt utvecklat för att stödja automation och IoT i industriella sammanhang och kommer att fungera som en plattform för innovation i industrin, säger Magnus Frodigh.