Telias avgående vdTelia Companys vd Johan Dennelind lämnar företaget under 2020. Foto: Press.

Företagsaffärer

Telia Companys vd Johan Dennelind har sagt upp sin anställning hos företaget, meddelar Telia i ett pressmeddelande. Uppsägningen innebär att Dennelind lämnar någon gång under nästa år.

Telia Company meddelar att företagets vd Johan Dennelind meddelat att han vill lämna sin post som vd i företaget. Dennelind har tolv månaders uppsägningstid och kommer fortsätta att sitt jobb som vd tillsvidare under tiden som jakten på en ny vd pågår.

Johan Dennelind blev vd och koncernchef i september 2013 och har alltså suttit sex år på posten.

Inget särskilt ligger bakom uppsägningsbeslutet

I en intervju med Dagens Industri avslöjar Dennelind att det var under semestern som beslutet att lämna Telia Company växte fram.

– Efter att vi levererat vårt resultat i juli har jag haft semester och då har jag känt att beslutet mognat fram, kommenterar Dennelind till Dagens Industri.

På frågan om det var något speciellt som gjorde att beslutet kom just nu menar Dennelind att så inte är fallet. Istället är det flera faktorer som påverkat och att beslutet varit tufft men också helt odramatiskt.

Hyllas av styrelseordföranden

Marie Ehrling, styrelseordförande i Telia Company, hyllar i pressmeddelandet Johan Dennerlinds ledarskap. Hon menar att företaget genomgått en stor förändring under Dennelinds tid som vd och att han varit avgörande för Telias ställning idag.

Till Dagens Industri säger Ehrling att styrelsen beklagar att Dennelind valt att säga upp sig och att styrelsen gärna hade sett att han fortsatt en längre tid på posten. Samtidigt respekterar styrelsen beslutet och har bett honom att stanna för att slutföra en del av det arbete som redan påbörjats.

Kommer att bli ihågkommen för Uzbekistanaffären

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tror att Johan Dennelind kommer att bli ihågkommen som den person som städade upp efter de misstänkta mutaffärerna i Uzbekistan.

– Det blev en dyrköpt affär, men nu är han klar med det, och det är säkert därför han nu känner att han är klar med Telia, säger Bornold i en intervju med SvD Näringsliv.