Medelålders kvinna med mobiltelefon vid vatten i Stockholm,Det är Telia som erbjuder det bästa 5G-nätet för 5G-användare i Stockholm. Foto: Lucia Romero/Shutterstock.com

Utmärkelser

5G-kunder hos Telia får den bästa mobilupplevelsen av alla 5G-användare i Stockholm. Det står klart efter en mätning som Umlaut gjorde förra månaden. Telia arbetar för fullt med att sprida det uppskattade nätet till resten av Sverige.

Umlaut är ett världsledande mätföretag. I början av juni mätte de prestandan och kundupplevelsen av Stockholms 5G-nät och jämförde näten med varandra. Operatören Telia var segrare i alla kategorier: upp- och nedladdning, nätsurfning och användarupplevelse på Youtube. Av 1 000 möjliga poäng kammade Telia hem 968.

Umlaut: Anmärkningsvärt bra prestanda i pandemitider

Umlauts vd för telekommunikation heter Hakan Ekmen. Han gratulerar Telia till vinsten och påpekar att deras 5G-nät har bäst resultat i alla de kategorier som påverkar upplevelsen mest.

– Detta är anmärkningsvärt, särskilt i dessa utmanande tider med covid-19-viruset, säger Hakan Ekmen.

Telia: Verklighetsnära tester som mäter den faktiska upplevelsen

Umlauts tester har gjorts via körtester med bil, så resultaten visar hur 5G-abonnemangen faktiskt fungerar med det riktiga nätet. Det ger en mer verklighetsnära upplevelse än tester som görs i labbmiljö.

Det säger Telias tekniska chef Staffan Åkesson, som är glad över att operatören fortsätter leverera så bra prestanda i huvudstaden. 

Självkörande buss och flera andra 5G-projekt

Telia har flera projekt på gång med 5G-nätet i centrum. Ett exempel är den självkörande bussen på Djurgården som operatören lanserade förra året.

– Jag är övertygad om att vi kommer att se många fler 5G-drivna tjänster lanseras under de kommande åren, säger Staffan Åkesson.

Ända sedan maj i fjol arbetar Telia på att bygga ut sitt 5G-nät med målet att nå hela befolkningen. Det rör sig om ett projekt där de satsar miljardtals kronor. Tack vare de högre frekvensbanden ska 5G-nätet klara att många saker och användare är uppkopplade på nätet samtidigt. Telia vill också att både storstäder och landsbygd ska ha bra uppkoppling i framtidens mobilnät.