Kollage med Telias logga och vy över Oslo.Telia ska i samarbete med Ericsson lansera 5G i Norge. Foto: Karolis Kavolelis och Madrugada Verde/Shutterstock.com

Lanseringar

Den svenska mobiloperatören Telia riktar sina blickar mot Norge. I vårt grannland ska Telia i samarbete med Ericsson börja erbjuda 5G. Satsningen kommer att ske gradvis under en fyraårsperiod och under tiden kommer Telia även uppgradera sina 2G- och 4G-nät. Genom det norska 5G-nätet vill Telia stärka sin position som en ledande aktör i Norden.

Telia arbetar för fullt med sitt 5G-nät i Sverige. Nu riktar även den svenska mobiloperatören blicken västerut. Telia ska gradvis börja introducera 5G-täckning i sina norska mobilnät. Satsningen är i samarbete med svenska Ericsson.

Telias tillförordnade vd, Christian Luiga, ser fram emot arbetet med Ericsson. Tillsammans kommer företagen ihop med sina kunder att utveckla nya tjänster, vilket i längden kommer att stärka affärsmöjligheterna med det nya mobilnätet.

Genom att erbjuda 5G-täckning i Norge kan Telia säkra sin position som en ledande aktör i Norden.

5G bidrar till nytänkande

Christian Luiga anser att det nya mobilnätet är mer än bara ett nytt nät. 5G skapar ett helt nytt sätt att tänka. Kapaciteten i nätet påminner inte om något vi tidigare sett. De höga hastigheterna, den låga fördröjningen och stabiliteten kommer att utvidga gränserna för vad som är möjligt att göra med ett mobilnät.

Ska uppgradera norska 2G- och 4G-näten

5G-nätet kommer att introduceras i etapper under de kommande fyra åren. Telia kommer att börja sin norska 5G-satsning inom B2B-sektorn.

I somras säkrade Telia tillgång till frekvenser i 700 MHz-bandet. Det kommer att spela en avgörande roll för att möjliggöra en utrullning av 5G. Telia får tillgång till bandet den 1 november i år.

Utöver introduceringen av 5G-nätet ska Telia även börja uppgradera sina norska 2G- och 4G-nät under nästa år. Målet med den satsningen är att kunna fortsätta att erbjuda täckning i absoluta toppklass.