roboten doora rullar över ett övergångsställe i StockholmTack vare Tele2:s 5G-nät kan roboten Doora göra Foodoras tjänst ännu smidigare i framtiden. Foto: Pressbild/Tele2

Samarbeten

Roboten Doora rullar under veckan fram längs gatorna i Stockholm. Doora är kärnan i ett projekt som drivs av Tele2 och Foodora, som ska utveckla nya lösningar för matleveranser i framtiden.

Framtidens matleveranser ska ske med hjälp av 5G. Det är ambitionen med ett pilotprojekt som Tele2 driver tillsammans med q-handelsföretaget Foodora.

Q-handel syftar på Quick Commerce och är den typen av digital handel med direkta leveranser som Foodora arbetar med.

5G ger Foodora koll på Doora i realtid

Pilotprojektet går ut på att testa den självkörande roboten Doora. Roboten är uppkopplad till Tele2:s 5G-nät, vilket hjälper den att uppfatta omvärlden, kommunicera och anpassa sig efter situationer som uppstår.

Doora har också en kamera som låter Foodora spåra och följa roboten i realtid. De kan snabbt både skicka och ta emot data från Doora för att hjälpa henne på färden.

Projektet är en del av konceptet Internet of Things (IoT), som tack vare 5G gör det möjligt för allt fler enheter att koppla upp sig till internet.

Doora hanterar omgivningen väl – nu ska hon leverera mat

Den första testfasen genomfördes i mars. Då fick Doora rulla fram på Stureplan, och man analyserade hennes förmåga att hantera övergångsställen, trottoarkanter och väja för objekt och människor som kom ivägen.

Den andra testfasen utförs nu i veckan. Då får Doora hämta upp och leverera beställningar som testkunder beställt via Foodoras plattform. Sedan ska resultatet och feedbacken från inblandade parter analyseras för att Dooras förmågor ska kunna utvecklas ännu mer.

Foodora: Snart vill vi kunna använda den nya tekniken

Testet i mars gick över förväntan enligt John Denbratt, som är logistikchef för Foodora Sverige. Samarbetet med den innovativa partnern Tele2 bäddar därför för ytterligare framgång framöver.

– Min förhoppning från veckans tester är att vi inom kort kan börja använda framtidens teknik i foodora, så att Doora kan bli en vanlig syn på Sveriges gator, säger han i ett pressmeddelande.