fyra vänner med telefon surfar på internet utomhusÅr 2019 ökade Tele2:s kunder sitt surfande med 18 procent. Foto: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Undersökningar

Streamade sportframgångar, politiska debatter och ett surfrekord under en konsert. Så sammanfattar Tele2 det gångna året i sin årskrönika.

Decenniets sista år kännetecknas av ännu ett surfrekord. Det skriver Tele2 i sin årskrönika för 2019. Datatrafiken i operatörens mobilnät har ökat med 18 procent sedan året innan.

Framför allt är det unga människor som surfar, närmare bestämt 18–25-åringar. Hos äldre över 75 år är det däremot minst surfmängd som går åt. Sett till män och kvinnor är det i genomsnitt 15 procent mer data i månaden som går åt för män än för kvinnor.

Under sommarmånaderna surfar svenskarna mest

Som tidigare år är det på sommaren som surfandet ökar som mest. Enligt Samuel Skott, kommersiell chef på Tele2, visar det att mobilen är ett hjälpmedel även från att släppa jobb och måsten och i stället göra avslappnande och roliga aktiviteter.

Den kommun där invånarna har surfat mest under året är Norsjö kommun i Västerbottens län. I genomsnitt har varje person surfat 9 GB i månaden i den kommunen. Överkalix i Norrbottens län är i stället den kommun där invånarna har surfat minst, nämligen i genomsnitt 2,86 GB i månaden per person.

Svenska sportbragder ökar surfmängderna

De mest streamade tevehändelserna under året har varit relaterade till sport och politik. Skid-VM, damguldet i skidstafett och bronsmedaljen i fotbolls-VM för damer var några tillfällen då datatrafiken sköt i höjden, liksom sista matchen i allsvenskan mellan IFK Norrköping och Djurgårdens IF.

– Sport och uppkoppling är onekligen någonting som för människor samman. Att vi på Tele2 genom obegränsad uppkoppling kan göra den delade glädjen möjlig är en av våra viktigaste uppgifter, säger Samuel Skott i Tele2:s pressmeddelande.

Politiska händelser streamas, och konsertbesökare slog surfrekord

Gällande politiken har januariöverenskommelsen mellan Centerpartiet och regeringen, samt Rysslandsutredningen varit populära händelser att följa på mobil eller surfplatta.

Ett annat surfrekord värt att nämna inträffade under en spelning med Swedish House Mafia i Tele2 Arena. Där uppmättes hela 11,2 TB data hos besökarna.