Tele2 har redan uppnått hastighetsrekord med det första allmänna 5G-nätet. Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock

Mobilnät

Sedan Tele2 lanserade det första allmänna nätet för 5G i maj 2020 har operatören erbjudit 5G-hastigheter som går över 1 Gbit/sekund. Nu har Tele2 slagit hastighetsrekord med 5G-hastigheter som omfattar mer än 1,5 Gbit/sekund. Hastighetsrekordet har gått att koppla till centrala Stockholm. 

I ett pressmeddelande från Tele2:s hemsida presenteras informationen om att det allmänna 5G-nätet har gjort ett hastighetsrekord på Olof Palmes gata i centrala Stockholm. Rekordhastigheten låg på över 1,5 Gbit/sekund.

Det första av Sveriges allmänna 5G-nät lanserades av Tele2 den 24 maj 2020 och är än så länge den enda operatören som erbjuder riktiga 5G-hastigheter. 

Nästa generationens mobilnät är Tele2 först med

Under år 2010 var Tele2 först ut med lanseringen av det då nya 4G-nätet som innebar surfupplevelser i nya hastigheter. Den 24 maj 2020 var det dags igen då Tele2 följde utvecklingen och storsatsade på lanseringen av det första allmänna mobilnätet med tillgång till 5G i Sverige. Tele2:s 5G-nät har tagits fram och utvecklats enligt den globala 5G-standarden. Det innebär i sin tur att Tele2:s kunder boendes i Stockhom, Malmö och Göteborg är ensamma i Sverige om att surfa med 5G-hastigheter som går över 1 Gbit/sekund. 

Björn Lindberg, nätexpert på Tele2, menar att han är otroligt stolt över att 5G-nätet har lyckats slå hastighetsrekord efter så pass kort tid. Men han erkänner att han inte är helt förvånad över rekordet. 

– Tele2 är den första och enda operatören som kan erbjuda riktiga 5G-hastigheter i Sverige, tack vare vår unika 80 MHz-bandbredd på C-bandet. Det innebär att våra kunder kan surfa i rekordsnabba hastigheter helt i linje med global standard, och till exempel ladda ner en timmes lång film på under 10 sekunder. Det är riktig 5G, säger Björn Lindberg i pressmeddelandet. 

Sajten Mobil bekräftar Tele2:s snabba 5G-hastigheter

I en jämförelse av de svenska operatörernas 5G-nät genomförd av sajten Mobil gjordes det klart att det snabbaste 5G-nätet tillhör Tele2. Enligt jämförelsen utförd av Mobil hade 5G-nätet tillhörande Tele2 ofta en nedladdningshastighet som räknades till att ha 400 procent snabbare nedladdningshastighet, till skillnad från övriga operatörer.