5G- och IoT-symboler framför stadsmiljöDen nya infrastrukturen för 5G öppnar för nya typer av tjänster och digitala lösningar. Foto: metamorworks/Shutterstock.com

Samarbeten

Tele2 påbörjar utbyggnaden av sitt 5G-corenät under 2021. Nokia kommer att vara en viktig samarbetspartner i det arbetet, som ansvarig leverantör av infrastrukturen. Enligt ett pressmeddelande från Tele2 öppnar corenätet upp för många nya möjligheter för privatpersoner och företagskunder.

I år planerar Tele2 att börja bygga ut infrastrukturen som ska ligga till grund för 5G-nätet. Det kommer att göra uppkopplingen till det nya nätet bättre, men också stödja uppkopplingen till det redan befintliga 4G. 

Det här så kallade corenätet gör att Tele2 snabbare kan rulla ut nätet till sina kunder. Genom sin kapacitet och möjlighet till automatisering kan nätet rullas ut både mer driftsäkert och i större skala.

Nokia är leverantör av 5G-corenätet

Kärnan i Tele2:s nya nätverk kommer att levereras av deras långvariga samarbetspartner Nokia. Den finländska tillverkaren var redan på 90-talet med och byggde ut operatörens mobilnät. Nu går de båda företagen vidare mot nästa stora projekt tillsammans.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Tele2 för att leverera framtidens digitala tjänster och möjliggöra bättre och tryggare uppkoppling, säger Nokias chef för moln- och nätverkstjänster, Raghav Sahgal.

Även från Tele2:s sida ser man fram emot samarbetet.

– Vi sökte en partner som framgångsrikt och effektivt kan hantera utbyggnaden av vårt 5G-corenät på ett driftsäkert sätt och Nokia erbjöd just det, säger operatörens tekniska chef Thomas Helbo.

Nya möjligheter för företag och privata kunder

Oftast talar man om de höga hastigheterna och korta svarstiderna när det kommer till 5G för privatkunder. Men 5G kommer också att öppna upp för helt nya tjänster till företag.

En sådan sak är så kallad ”network slicing”, som gör att specifika trafikströmmar och kunder kan få högre kapacitet på nätet. 5G ger också större möjligheter till att automatisera behandling av data och att ha många smarta IoT-enheter uppkopplade på samma nätverk samtidigt.