Svenskarna surfade som mest under juli. Foto: Logotyp Tele2/Pressbilder

Undersökningar

Svenskarnas surfande med mobilen har slagit rekord under 2018. Jämfört med förra året har man sett en ökad datatrafik med 30 procent och allra mest surfades det under sommarmånaderna. Det visar statistik från Tele2

Det var under söndagen som SvD Näringsliv rapporterade om svenskarnas rekord i mobilsurfande. Under sommarmånaderna surfades det som mest och sedan 2017 har datatrafiken ökat med hela 30 procent. 

Högst trafik rapporterades i juli

Sommarmånaderna var som sagt de populäraste surfmånaderna för svenskarna under 2018. Den dagliga surfmängden beräknades till 0,2 gigabyte per person. 

Samuel Skott, som är chef för Tele2:s konsumentmarknad i Sverige, menar att Tele2 har kunnat se en tydlig trend i rörliga klipp och filmer. Även musik och poddar toppar listan och det är en strömning som Skott tror kommer vara fortsatt populär.

Veckan med högst datatrafik under året var vecka 28, en vecka i juli då många hunnit gå på semester. Jämfört med månadssnittet under det övriga året låg ökningen under den här veckan på 18 procent över snittet. I januari surfades det minst med en datatrafik beräknad att ligga 8 procent under månadssnittet. 

Södertälje, Sundbyberg, Ockelbo och Härjedalen surfar mest

När Tele2 såg över vilka kommuner som mobilsurfade mest kom Södertälje, Sundbyberg, Ockelbo och Härjedalen att hamna högst upp på listan. Längst ner på listan hamnade Laholm och Båstad.

Dock har Tele2 aktivt valt att inte ha med samtliga kommuner då några kommuner har för lågt antal abonnenter. Även de abonnenter med för höga trafiktoppar har plockats bort. 

[Ads1]

Surfökningen var högst under fotbolls-VM 

Sportevenemang och ökat mobilsurfande har visat sig hänga ihop. Många valde att se matcher och kolla upp resultat i mobilen.

Högst under året var datatrafiken under matchen Sverige-England i fotbolls-VM som spelades den 7 juli. Även sportevenemang så som OS-invigningen den 9 februari och VM i hockey som inleddes 12 maj kom på platser högt upp. 

Samuel Skott menar att topparna i datatrafiken kommer under stora evenemang och helst ska dem sändas live. Även om man är på sin efterlängtade semester vill man fortfarande ha möjlighet att ta del av de stora händelserna. Uppkopplingen har blivit en naturlig del av svenskarnas liv och gränsen mellan det digitala och fysiska suddas ut allt mer.