Stort intresse för 5G på teknikmässa i Las Vegas

Mobilnät

Teknikmässan i Las Vegas har väckt stort intresse hos teknikgalningar. Allt fler produkter kräver både snabbare och säkrare uppkoppling. Med det nya 5G-nätet är det möjligt. Redan senare i år kommer de första 5G-näten att tas i bruk och det är en stor förbättring mot dagens 4G-nät som väntar. 

Allt fler produkter kräver uppkoppling

Flera nya produkter visades upp på teknikmässan i Las Vegas. Nästan alla hade samma sak gemensamt: De var uppkopplade. Senare i år beräknas de första 5G-näten tas i bruk och det är en stor förbättring från dagens 4G-nät som väntar. Det är inte bara möjligheten att använda flera enheter samtidigt utan att förlora hastighet som är skillnaden.

 – Vi talar om överföringshastigheter som är fem till tio gånger snabbare än 4G. Dessutom med en helt annan tillförlitlighet vilket krävs för alla nya applikationer som självkörande bilar, säger Ericssons teknikchef, Erik Ekudden, till Dagens industri.

Enligt Ekudden är det en väsentlig skillnad med uppgradering från 4G än när 4G ersatte 3G.

 Då handlade det om få snabbare bredband. Med 5G tillkommer ju helt nya användningsområden, det är en digitaliseringsplattform för andra industrier.

Ny teknik är beroende av snabbare mobilnät

Med ny teknik som självkörande bilar, smarta städer och röststyrda apparater i hemmen, krävs det ett förbättrat mobilnät. Den nya tekniken bygger nämligen på både snabbare och säkrare uppkoppling.

Självkörande bilar kommer med ett bättre mobilnät kunna kommunicera med varandra. Beslut kommer kunna tas omgående beroende på vilken situation bilen ställs inför. Med det nya nätet kommer arbetet få sig en rejäl knuff framåt.

5G-nätet kommer öka intäktsmöjligheterna för operatörerna

På Ericsson förutspår man att 5G-näten redan om fem år kommer att ha över en miljard abonnenter. En utveckling som Ericsson ser positivt på efter ett antal tunga år. Man förutspår nämligen att den utvecklade tekniken kommer innebär 5 000 miljarder kronor i intäktsmöjligheter för operatörerna vid 2026. En liten bit av den summan hoppas man då ska komma till Ericsson.

När vi i Sverige kommer få tillgång till det nya 5G-nätet återstår att se.