leende man med mobil med träd och byggnad i bakgrundenHastigheter och stabilitet hos 5G ska stämma med svenska folkets förväntningar. Men många har uppfattningen att även täckningen automatiskt blir bättre. Foto: Maridav/Shutterstock.com

Undersökningar

Tre gav Kantar Sifo uppdraget att mäta vilken inställning Sveriges befolkning har till 5G. Samma undersökning gjordes även i somras, då det visade sig att få svenskar har koll på 5G och vad det innebär. Men sedan dess har 5G-auktionen genomförts och utbyggnaden pågått för fullt.

Hela 6 procent av befolkningen har dock redan skaffat 5G. I somras var det bara en procent.

Intresset för att välja 5G vid nästa mobilköp är desto större, nämligen 29 procent. 9 procent uppger att de till och med är mycket intresserade av att hoppa på 5G-tåget framöver. Även det är ett par steg uppåt från förra undersökningen.

Fortsatt liten koll, men bättre än senast

68 procent av befolkningen har fortsatt låg kännedom om skillnaderna mellan 5G och 4G. 32 procent uppger tvärtom att de har bra koll. Vid förra undersökningen var siffrorna ungefär desamma: 66 respektive 34 procent.

Nästan hälften av befolkningen tror att allmänheten kommer känna till och använda 5G under perioden 2023–2024. Lika många trodde i somras att 5G skulle slå igenom 2022–2023. Det är fler i dag som tror att 5G:s genomslag ligger fyra år eller mer i framtiden. Antalet som tror att 5G kommer inom ett år har sjunkit från 12 till 7 procent.

Precis som vid förra undersökningen känns resultatet igen för när Sverige övergick från 3G till 4G. Det konstaterar Tre Sveriges vd Haval van Drumpt. Uppskattningen stämmer dock bättre med verkligheten i dag än i juni förra året.

– 5G kommer inte att slå igenom brett i Sverige det närmsta året. Det handlar både om att det behövs fler mobiler i attraktiva prissegment och utbyggnad av nätet måste kommit längre.

De flesta förväntningar stämmer med verkligheten

48 procent av befolkningen förväntar sig främst att 5G kommer vara snabbare än tidigare nät – och har förstås rätt i det. 34 procent väntar sig mer stabilitet än hos tidigare nät, vilket också stämmer.

Däremot tror 26 procent att 5G innebär bättre täckning geografiskt sett. Så blir det inte per automatik. Operatörerna måste först bygga ut ett helt nytt nät, så det kan ta tid innan 5G-täckningen blir lika utbrett som 4G.

Nya tjänster hoppas 19 procent av befolkningen på, och det kommer de att få i form av bland annat hd-streaming och gaming-upplevelser. 16 procent vill också se mobiler och andra prylar med nya funktioner.