Seniorer bidrar till rekordökning av svenskarnas mobilsurf

Publicerad: 2018-06-13

Svenskarnas mobilsurfande har fördubblats det senaste året. Enligt en ny undersökning från Telenor är det landets seniorer som står för den största ökningen.

Mobiloperatören Telenor har genom en undersökning kunnat konstatera att landets mobilsurfande har ökat kraftigt. Under årets första fyra månader ökade surfandet rekordmycket. 

Mellan januari och april ökade surfandet med 96 procent jämfört med samma period året innan.

En intressant upptäckt Telenor gjort är att det faktiskt är den äldre delen av befolkningen som ökat sitt surfande allra mest. Personer över 70 har på ett år ökat sitt mobilsurfande med 117 procent och de mellan 61-70 år har ökat med 105 procent.

Gapet mellan äldre och yngre minskar hela tiden

Även om de äldre ökar mest så är det fortsatt de yngre som surfar allra mest. Däremot minskar gapet mellan äldre och yngre för varje månad som går.

– De äldre börjar på allvar surfa ikapp den yngre generationen, säger Magnus Österholm, Telenors nätexpert.

Magnus Österholm tror den kraftiga ökningen beror på att vi i Sverige har bra uppkoppling. Han tror även att de äldre just nu håller på att förändra sitt beteende gentemot digitala produkter vilket bidrar till den kraftiga ökningen.

Surfandet ökar som mest i norra Sverige

Det är i norra Sverige som den största ökningen har skett. Från Gävleborg och norrut har samtliga län ökat sitt surfande med över 100 procent. 

– Det är glädjande att den främsta ökningen sker just i nu Norrland eftersom vi har satsat kraftigt på att bygga ut nätet i norra Sverige, säger Magnus Österholm.

Länet med den enskilt största ökningen hittar vi dock inte i norra Sverige, utan på Gotland. Mest surfar man däremot i Värmland.

Så här mycket har de olika åldersgrupperna ökat sitt mobilsurfande det senaste året:

  • Över 70 år – 117%
  • 61-70 år – 105%
  • 51-60 år – 96%
  • 41-50 år – 93%
  • 31-40 år – 95%
  • 18-30 år – 63%

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka