kvinna kontaktar vård genom videosamtalRegion Skåne kan genom ett samarbete med Telia öka tillgängligheten i vården och samtidigt begränsa antalet fysiska besök. Foto: RossHelen/Shutterstock.com

Samarbeten

Med hjälp av Telia har Region Skåne sedan en tid kunnat erbjuda vårdpatienter digitala möten med läkare eller sjuksköterska. Tjänsten har framför allt riktats mot smittade av covid-19, riskgrupper och personer med sjukdomssymptom, men nu ska man öka vårdtillgängligheten även på fler avdelningar.

Telia och Region Skåne har genom ett samarbete lyckats öka tillgängligheten inom vården genom att erbjuda videomöten mellan patienter och läkare eller sjuksköterska. Tjänsten har framför allt riktat sig mot de patienter som är smittade av covid-19, hör till en riskgrupp eller har uppvisat sjukdomssymptom.

Enligt ett pressmeddelande ska man nu använda sig av tjänsten även på andra avdelningar. Man vill öka tillgängligheten i vården men samtidigt begränsa antalet fysiska besök och minska riskerna för smittspridning.

Smidig digital kommunikation

Bakom videomötena ligger Telias kontaktcenterlösning ACE – en smidig och enkel lösning som har blivit populär bland Region Skånes patienter. De personer som har testat positivt för covid-19, tillhör riskgrupper eller har symptom som tyder på att de smittats blir uppsatta på en lista och blir sedan uppringda av sjuksköterska eller läkare. Patienten får efter samtalet ett sms med information om datum, tid och av vilken avdelning videomötet kommer att äga rum.

Via en länk på sin dator eller i mobiltelefonen kommer patienten till regionens webbsida. Efter att ha uppgett personuppgifter och bekräftat sin identitet genom BankID, placeras patienten i kö till den aktuella avdelningen och får vänta på att läkare eller sjuksköterska startar mötet.

50 videosamtal per dag

För tillfället använder över 1 700 vårdmedarbetare fördelade på 141 mottagningar runt om i hela regionen den digitala kommunikationstjänsten. Cirka 50 videosamtal genomförs varje dag. Och inom kort ska alltså ännu fler introduceras till de nya vårdmöjligheterna.