fasad med telias logotypI de sammanlagda testerna fick Telia 969 av möjliga 1000 poäng

Utmärkelser

Telia har för tredje året i rad utsetts till Sveriges bästa mobilnät. Operatören får toppbetyg av det internationella testföretaget P3 Connect, som redovisar årets mätresultat i en ny rapport. Vd:n för Telia Sverige, Anders Olsson, säger i ett pressmeddelande att Telia fortsätter sträva efter att behålla sin topplacering.

Företaget P3 Connect Mobile Benchmark är världens främsta företag för oberoende tester av mobilnätens kvalitet. Tre år i rad har de testat svenska mobilnät, och samtliga gånger är det Telia som tagit hem segern. I år är resultatet bättre än någonsin: av 1000 möjliga poäng fick Telia så många som 969, vilket är det bästa resultatet som uppmätts i Sverige.

Faktorer som P3 Connect har testat är täckning, kvalitet, hastighet och kundupplevelse, både gällande röstsamtal och surf.

Testet mäter kvaliteten för 44 procent av befolkningen

Mätningarna har skett över olika delar av Sverige, såväl i stora städer som längs vägar och på mindre orter. Det gör att man kunnat visa resultaten för hur nätet fungerar för närapå 44 procent av den svenska befolkningen. Mätningsstäckan stäcker sig mellan Malmö och Umeå, 10 500 kilometer, och innefattar. 47 olika orter.

Testerna är indelade i de tre kategorierna tal, data och crowdsourcing och undersöker bland annat hastighet, kvalitet på samtal, svarstid och lyckade nedladdningar. Genom att testsurfa på populära webbplatser och testa ned- och uppladdningshastigheter i sociala medier har man också undersökt kundupplevelsen av mobilnätet. Gällande talkvalitet är det signalstyrka, uppkopplingstid och ostörd samtalslängd som gett resultatet.

Telia fortsätter utveckla sitt mobilnät

Telia Sveriges vd Anders Olsson är stolt över att återigen kamma hem segern i testet. Han säger att Telia kommer att fortsätta att utveckla och investera i mobilnäten för att fortsätta leverera lika hög kvalitet för sina kunder.

– Resultatet av P3s mätningar är en mycket viktig kvalitetsstämpel och vi är enormt stolta över att än en gång hamna på förstaplatsen. 

Sett ur ett globalt perspektiv når också Telias resultat till en fjärdeplats av de operatörer som P3 Connect har testat världen över.