Mobilskärm med texten Verizon 5GVärldens första 5G-nät från Verizon mätte upp till 624 megabit per sekund i första testet. Foto: Piotr Swat/Shutterstock.com

Undersökningar

Verizons nylanserade 5G-nät är nu igång i USA. Ett oberoende test av sajten Digital Trends visar att nätet klarar hastigheter upp till 624 megabit per sekund. Däremot gör valet att gå på millimetervågor att användaren kan förlora täckningen av minsta lilla hinder.

Nyligen blev det klart att Verizon blir först i världen med ett kommersiellt 5G-nät. Den amerikanska operatören har till en början driftsatt 5G-nätet i Chicago och Minneapolis i USA och planerar att utöka det till över 30 länder redan innan året är slut.

Sajten Digital Trends har utfört det första oberoende testet av Verizons 5G-nät i Chicago. Testet visade mycket högre hastigheter än något 4G-nät har klarat av – som högst en nedladdningshastighet på 624 megabit per sekund. Fördröjningen var också mycket låg; som bäst 29 millisekunder.

Testet utfördes med telefonmodellen Motorola Moto Z3, som än så länge är den enda modellen som fungerar med 5G-nätet. För att använda 5G behöver man en extern antennenhet som man fäster på telefonen med magneter.

Lätt att förlora täckningen för 5G-nätet

Det finns dock vissa nackdelar med 5G-nätet som det fungerar idag. Det är lätt att förlora täckning om användaren befinner sig inomhus eller om en byggnad blockerar användarens sikt till närmaste mobilmast.

En anledning till detta är att Verizon valt att använda millimetervågor för sitt 5G-nät. Detta gör det möjligt med höga hastigheter och låg fördröjning, men vågorna kan å andra sidan lätt störas av byggnader och till och med av regn eller lövverk.

5G i Sverige kommer att ha andra förutsättningar

När 5G kommer till Sverige kommer frekvenserna att vara lägre än de nuvarande i Chicago. Det kommer innebära att täckningen blir bättre här, men det medför också att hastigheten inte når samma höjder som med millimetervågor.

Enligt NyTeknik vet ännu inte Post- och telestyrelsen när 5G på millimeterfrekvenser kan tänkas driftsättas i Sverige.