Verizons logga utanför kontorsbyggnadTelekombolaget Verizon blir först i världen att driftsätta ett kommersiellt 5G-nät. Foto: Michael Vi/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Verizon är nu den första mobiloperatören som har driftsatt ett kommersiellt 5G-nät. Genom att tidigarelägga sina planer för lanseringen hann de före sina tippade konkurrenter i Sydkorea, skriver Mobil.se. Än så länge kan Verizon erbjuda en telefonmodell som fungerar mot 5G-nätet, men denna kommer troligen följas av fler modeller inom kort.

Den 3 april meddelade mobiloperatören Verizon att de har driftsatt sitt 5G-nät. Beskedet innebär att den amerikanska operatören är först i världen med att släppa ett 5G-nät på den kommersiella marknaden.

Verizon leds av den svenska vd:n Hans Vestberg. Han kommenterar bedriften i ett pressmeddelande:

– Verizons kunder blir de första som får kraften av 5G i sina händer, sade han.

Nätet lanseras tidigare än planerat

Den ursprungliga planen var att Verizons 5G-nät skulle vara igång först nästa vecka, den 11 april. Men så här en vecka tidigare beslutade operatören att tidigarelägga sina planer.

Att Verizon skulle hinna först med att erbjuda 5G-nät kommer som en oväntad överraskning. Förväntningen har varit att sydkoreanska operatörer skulle bli först med att driftsätta sina 5G-nät. Men nu får dessa operatörer alltså erkänna sig besegrade.

5G-versioner av telefoner släpps inom kort

De städer där 5G-näten nu finns tillgängliga är delar av Chicago och Minneapolis i USA.

Till en början är det telefonmodellen Motorola Moto Z3 som kommer att kunna kopplas upp mot Verizons 5G-nät. Så småningom kommer sannolikt fler typer av telefoner att kunna erbjudas. De kunder som väljer ett 5G-abonnemang hos Verizon kommer att kunna använda 4G-nätet på platser där inte 5G finns tillgängligt.

Även Samsungs modell Galaxy S10 kommer att vara anpassad för 5G-nät. Samsung meddelade nyligen att modellen blir tillgänglig på den koreanska marknaden på fredag. Modellen kommer troligtvis att släppas även internationellt inom en snar framtid.