Obegränsad surf hotar mobila bredbands existens

Nyheter

Det blir allt vanligare för mobiloperatörer att erbjuda obegränsad surf vid köp av abonnemang. Något som tar skada av detta är mobila bredband. Uppkoppling till bredband har under lång tid varit vanligt för att minska sina kostnader för surf. Med obegränsad surf börjar däremot behovet av detta att försvinna. Den ständiga tillgängligheten av internet och till samma fasta pris är orsaken. 

Forskare förutspår minskad användning av offentligt bredband

Förutsägelser gällande användning av mobilt bredband sägs vara att den minskar från hälften av internettrafiken till en tredjedel, på offentliga platser. Detta gäller i ett sådant samhälle utan begränsningar av surfmängd. Behoven av att vara uppkopplad till ett trådlöst internet minskar generellt sett ju högre surfmängd du har. Användare av smartphones har ibland, enligt forskare, inte ens sin Wi-Fi-funktion på mobiler igång. Detta på grund av behovslösheten. 

”Förut behövde jag gå runt för att leta efter uppkoppling till mobilt bredband, vilket var väldigt jobbigt. Nu behöver jag inte göra det längre.” – Mikael Svensson, efter att ha skaffat obegränsad surf. 

Minskningen av den mobila bredbandsanvändningen leder till att många företag inte vill förutse sitt offentliga, trådlösa internet till allmänheten. Detta skapar onödiga kostnader för företaget när bredbandet ändå inte används till fullo. Däremot finns det mobila bredband för företag som både är billiga och passar till företags syfte och bruk. På så sätt kan företag hitta vilket alternativ som är lämpligast för att hur deras mobila bredband används. 

Obegränsad surf förändrar behovet av mobila bredband i hemmet

Nästan en tredjedel av USA:s befolkning använder inte mobilt bredband i hemmet. De ersätter detta med sin obegränsade surf på mobilen. Något som förenklar situationen att inte ha något bredband tillgängligt är mobilernas internetdelning. Denna funktion gör att din surf till mobilen sänds ut och används som ett trådlöst internet för andra enheter, t.ex. datorer. Mobilens internetdelning fungerar därför som ett mobilt bredband. På så sätt har du uppkoppling till dina olika enheter, utan ett riktigt trådlöst bredband. 

Mobilt bredband är fortfarande inte helt ersatt av obegränsad surf

Än är inte mobilt bredband helt utkonkurrerat av obegränsad surf. Sannolikt blir den obegränsade surfens påverkan på bredband både långsam och ojämn. Obegränsad surf minskar nödvändigheten för mobila bredbandsuppkoppling på telefoner, men behövs fortfarande på andra sätt. 

  • Många hushållsapparater kräver en mer stabil internetuppkoppling. 
  • Mobilt bredband används för att kompensera kontor, hem och offentliga platser med dålig täckning. 
  • Vissa mobiloperatörer förlitar sig på ett bredbands kapacitet att hantera mängden internettrafik. Applikationer som drar mycket surf, så som Netflix och Spotify, kan påverka kapaciteten hos internetanvändningen vid obegränsad surf. 

Om du inte vet vilket alternativ som är det bästa mobila bredbandet kan du jämföra mobila bredband för att hitta det som passar dig och dina behov bäst.