5G-nätverk över upplyst storstadNokia satsar på att redan till sommaren 2020 kunna erbjuda 5G-tekniken

Lanseringar

5G-tekniken som länge har varit på många telekomjättars läppar blir verklighet. Nu satsar Nokia på att kunna erbjuda ”nätverksskivning” redan till sommaren.

Nätverksskivning, eller network slicing, har länge varit ett hett samtalsämne på telekommarknaden. Denna 5G-teknik innebär att operatörskunder ska kunna beställa en del av ett nätverk – en skiva – som är designad efter vissa parametrar och krav. Det kan till exempel röra sig om kapacitet, säkerhet och täckning.

Arbetet bakom den typ av 5G-nätverk som vanligen förknippas med nätverksskivning pågår fortfarande, men nu har Nokia alltså gett besked om att de ändå satsar på att kunna erbjuda sina kunder den nya 5G-tekniken redan i sommar. Det rapporterar Nyteknik.se.

Ny teknik via programuppdatering

Mobiloperatörena A1 och Telia står bakom Nokias satsning, och tillsammans testar de just nu nätverksskivning hela vägen från mobil, genom radionät, transportnät, corenät och vidare till det privata eller offentliga molnet. Den nya funktionen kommer enligt uppgift inte kräva någon ny hårdvara – det enda som behövs är en programuppdatering.

Tjänst med fördelaktiga egenskaper

Den österrikiske mobiloperatören A1 är glada över samarbetet med Nokia och ser fram emot sommarens stora satsning. Alexander Kuchar, företagets chef för teknik och framtida tjänster, menar att den nya 5G-tekniken kommer att spela en nyckelroll i A1:s fortsatta utveckling på marknaden.

– Vi är stolta över att vara bland de första operatörerna som med framgång demonstrerat nätverksskivning, end-to-end. Det omfattar corenät, transportnät och radio över både våra 4G- och 5G-nätverk. För våra affärskunder så kommer det att vara en stor fördel att dra vinning av mobilkommunikationstjänster med specifika egenskaper. Det kan vara exklusiv kapacitet, hög datasäkerhet och överföring med hög pålitlighet och låg fördröjning, säger han i ett pressmeddelande.