tärning som vänds från 4g till 5gLudvikafabriken ABB Power Grids kopplar nu upp sin produktionsmiljö mot det egna mobilnätet som är redo för 5G. Foto: Monster Ztudio/Shutterstock.com

Samarbeten

Nu kopplar transformatorfabriken ABB Power Grids upp sig på ett eget 5G-mobilnät, som levereras av Telia och Ericsson i samarbete med AFRY. Målet är att tekniken ska ge snabbare överföringshastigheter och större nätkapacitet, men man ser även det nya mobilnätet som en viktig plattform för innovation.

I Dalarnas tredje största stad Ludvika finns transformatorfabriken ABB Power Grids. Här har man under den senaste tiden tagit allt större kliv mot digitalisering och nya tekniska lösningar för att kunna effektivisera och kvalitetssäkra sin produktion.

Som en del i digitaliseringsarbetet kopplar man nu upp sin produktionsmiljö mot ett eget mobilnät redo för 5G. Nätet levereras av Telia och Ericsson som i sin tur har samarbetat med företaget AFRY – experter inom både 5G-teknik och industri.

Större kontroll och mer kapacitet i nätet

5G-tekniken innebär bland annat snabbare överföringshastigheter och större kapacitet i mobilnätet – två viktiga faktorer när allt fler av fabrikens maskiner och system ska kopplas upp.

Enligt Magnus Leonhardt, innovations- och affärsutvecklingschef på Telia Sverige, kommer ABB Power Grids genom femte generationens nätverk nu få tillgång till en säkrare och mer robust struktur för dataflödet i fabriken. Han menar att det även blir en plattform för innovation, där det kommer finnas möjlighet att ta digitaliseringen ytterligare ett steg framåt.

Ett företag i framkant

Tobias Hansson, platschef på ABB Power Grids i Ludvika samt Europachef för Power Transformers, menar att företaget alltid satsat på att ligga i framkant när det gäller innovation och ny teknik. Man tittar redan på hur man ska kunna integrera ännu fler digitala lösningar för att fortsätta utveckla den egna verksamheten.

– Vi tittar bland annat på att fjärrstyra olika processer, vilket gynnar oss ur ett säkerhets- effektivitets- och kvalitetsperspektiv. Ett annat exempel är optimering och distansövervakning av våra torkanläggningar som i princip är igång 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och därmed kräver en viss övervakning, säger han i ett pressmeddelande.