Fler prylar blev uppkopplade 2018

Publicerad: 2019-01-10 En bild på en Google Home och kvinna med surfplatta

Hushållen har fler uppkopplade saker än någonsin tidigare. Foto: Zapp2Photo / Shutterstock.com

Vi svenskar har fler uppkopplade prylar än någonsin tidigare. Andelen uppkopplade saker vi har i våra hem har ökat med 33 procent sedan 2017. Den största ökningen under 2018 stod uppkopplade högtalare för.

I takt med att internethastigheterna blivit allt snabbare har flera saker kunnat bli uppkopplade. Under 2018 hade genomsnittshushållet nästan 17 uppkopplade saker i sitt hem. Det innebär en ökning med fyra saker, eller 33 procent om man jämför med 2017, det visar siffror från Telia och Telia Zone.

Det vanligaste uppkopplade sakerna vi svenskar har är mobiltelefoner, tv-spel och surfplattor men det är uppkopplade högtalare som exploderat allra mest det senaste året. Idag har nästan ett av tio hushåll en uppkopplad högtalare. 

Säkerhetslösningar växer i välbärgade områden

Säkerhetslösningar som är uppkopplade har liksom högtalare blivit populärare det senaste året. Framförallt i välbärgade områden. I Djursholm har 15 procent av hushållen uppkopplade säkerhetslösningar och 24 procent har uppkopplade högtalare.

Överlag är det i storstadsområdena hushållen har flest uppkopplade prylar.

Uppkopplade väderstationer är vanliga inom jordbruket

Det finns fler uppkopplade saker i storstäderna men en sak återfinns nästan enbart på landsbygden – uppkopplade väderstationer. Väderstationerna är vanliga inom jordbruket och skogsnäringen och hjälper till att mäta vind, temperatur och vatten.

De uppkopplade väderstationerna är vanligast i Indal, Oviken, Lur, Åskloster och Hok där två procent av hushållen har en sådan. På topp 25-listan över områden där stationerna är som vanligast återfinns bara ett storstadsområde och det är Barkarby som ligger nordväst om Stockholm.

Röstassistenter ser ut att få ett lyft under 2019

Hittills har inte röstassistenter fått något riktigt lyft men Telia Zones chef Rickard Damm tror det kommer bli ändring på det under 2019. I ett pressmeddelande säger han att han tror att röstassistenterna kommer öka kraftigt under året. Damm tror att många införskaffade sig en sådan redan under julen.

Filip Svensson

Skribent

filip.svensson@mobiltbredband.se
Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka