hand vänder tärning från fyra till femOmställningen från 4G till 5G blir lättare om man kan återanvända 4G-näten

Företagsaffärer

Ericsson har genomfört ett lyckat test av spektrumdelning, en teknik som ska göra det möjligt att använda 5G med tidigare 4G-nät. Framgången kallas en milstolpe inom telekombranschen, skriver Ny teknik.

Vi på mobilabonnemang.se har tidigare skrivit om Ericssons satsningar på 5G. Nu har aktören genomfört ett test av så kallad spektrumdelning. Tanken är att tekniken, som Ericsson själv har utvecklat, ska underlätta övergången från 4G till 5G.

Spektrumdelning gör att 5G kan användas med 4G-nät

Ny teknik förklarar hur spektrumdelning fungerar med ett exempel. Om en operatörs mellanband exempelvis har ett frekvensutrymme på 20 megahertz, kan detta utrymme behöva delas på hälften för att både 4G och 5G ska få plats.

Det innebär att 4G-surfandet får mycket mindre plats i bandet än tidigare, samtidigt som mycket outnyttjat utrymme blir kvar på de få 5G-användarnas halva.

Spektrumdelning innebär då att 5G-utrymmet väljs ut dynamiskt och efter vilket behov som finns, i en mycket snabb hastighet. Då kommer 5G att kunna användas på frekvenser som i dagsläget är reserverade för 4G, och inte bara på de så kallade millimeterbanden som är avsedda för 5G.

Det lyckade testet är ett stort framsteg

Testet gick ut på att Ericsson genom spektrumdelning genomförde ett datasamtal mellan Schweiz och Australien. Allt gick enligt planen, vilket kan ses som ett stort steg i telekomindustrins utveckling.

De använde 5G-nät som redan finns på den kommersiella marknaden, och genomförde testet med hjälp från Telstra och Swisscom. De mobiltelefoner som användes till testet var förkommersiella telefoner från Oppo, den kinesiska mobiltillverkaren som nu är först med att använda Ericsson Spectrum Sharing.

Nätverkschef: Ekonomiskt mest rimliga lösningen

Fredrik Jejdling är nätverkschef på Ericsson. Han säger att deras lösning är det mest ekonomiska sättet att lansera 5G i redan existerande band.

– Vi visar att det med vår unika lösning inte bara går att återanvända 4G-spektrum för 5G, utan också att den är kompatibel med alla 5G-enheter, säger Fredrik Jejdling.