Man styr robot med surfplattaEricssons IoT-lösningar kommer att vara till stor hjälp inom industrin. Foto: PopTika/Shutterstock.com

Mobilnät

Femte generationens mobilnät kommer att innebära stora förändringar för framför allt företag och industrin. Mobilnätet kommer att öppna upp för en stor utveckling inom IoT. Den resan vill Ericsson vara med på, och därför satsar de nu extra på sin IoT-satsning för att bli världsledande. Det skriver Computer Sweden.

Ericsson är en ledande aktör inom 5G. När det pratas om tekniken handlar det mesta om hur industrin och företag ska kunna dra nytta av det nya mobilnätet. Bland annat ska 5G kunna användas inom IoT, Internet of Things. Det är just inom det området Ericsson vill bli världsledande. Man har som mål att ha flest marknadsandelar inom området.

På Ericssons Studio i Kista, utanför Stockholm, visar bolaget upp framtidens tekniklösningar. De visar bland annat ett projekt man arbetar med tillsammans med Scania. Ericsson ska bidra med lösningar som gör det möjligt att klippa kablarna till industrirobotarna. I stället ska kommunikationen ske via 5G. 

Ericsson har även hjälpt sjukvården att ta fram smarta insulinsprutor med inbyggd e-simteknologi.

Ericsson letar efter nya intäktsmöjligheter

Ericsson får i dagsläget inte in särskilt mycket intäkter från smartphone-användandet. Då gäller det att hitta nya sätt att dra in pengar på och IoT-lösningar har blivit ett sätt.

– Våra nyckelpartner är operatörerna. Om man ser på mobilindustrin i dag så är det miljarder som använder de tjänsterna, men ARPU (genomsnittliga intäkterna per användarna) ligger ganska platt, säger Kiva Allgood, chef för Ericssons IoT-satsning.

Framöver kommer en stor del av Ericssons arbete gå ut på att hitta fler produkter än mobiltelefoner att koppla upp.

5G öppnar många dörrar för IoT-utvecklingen

Utan 5G skulle den IoT-utveckling vi ser nu inte vara möjlig. Tekniken har öppnat upp många dörrar, framför allt inom industrin.

Det är vissa branscher som går i bräschen. Energibranschen har i dag många uppkopplade produkter. Även fordonsindustrin ligger i framkant. Bilarna blir hela tiden mer och mer intelligenta och i dag finns det många funktioner i bilen som går att styra med en mobiltelefon.