Ericssons satsning på 5G i Kina hotas

Nyheter

Få länder vill satsa på kinesiska aktörers 5G-nät. Risken finns nu att man i Kina bara väljer att stötta de egna bolagen. Detta skulle vara ett hårt slag för Ericsson vars kinesiska marknadsandelar kan äventyras.

Det är få länder som vill satsa på de kinesiska aktörerna ZTE och Huawei när de bygger ut sina 5G-nät. Om fler länder väljer att tacka nej till kinesiska bolag är risken stor att man i Kina bara väljer att satsa på sina inhemska aktörer. Detta skulle kunna vara förödande för Ericsson som investerat mycket i sina kinesiska marknadsandelar.

En källa som Dagens Industri varit i kontakt med säger att om man inom EU slutar använda utrustning från Kina så är det rent logiskt att man från Kina stänger ute Ericsson.

Vill inte att Kina ska få tillgång till kritisk information

Varför så många länder inte vill satsa på kinesiska bolag kan ha att göra med att man är orolig över att Kina ska komma över kritisk information.

– Med 5G omfattar tekniken inte bara konsumenten – det är fler och fler affärsmodeller där säkerheten i nätverket är mer kritisk. Då vill du inte att den kinesiska regeringen spionerar på din trafik, säger en källa till Di.

Risken att Kina ska komma över känslig information var anledningen till att länder som USA och Australien valde att tacka nej till kinesiska aktörer.

[Ads1]

Telia investerar i Finland

Samtidigt som Ericsson oroar sig över den kinesiska marknaden investerar Telia Company i 5G-frekvenser i Finland. Investeringarna sker i 3,5 GHz-bandet.

Satsningen ska möjliggöra kommersiell 5G drift från början av 2019 men redan den 5 september i år invigde Telia ett förkommersiellt 5G-nät i den finska huvudstaden Helsingfors.

Med det nya mobilnätverket ska det vara möjligt att surfa 20 gånger så snabbt som med dagens 4G-nät. Dessutom ska stabiliteten i näten vara betydligt högre vilket krävs i vidareutvecklingen av bland annat artificiell intelligens.

Tillståndet i 3,5 GHz-bandet börjar gälla 15 januari 2019 och sträcker sig 15 år framåt.