Ericsson kommer leverera 5G-nät redan i år

Mobilnät

Ericssons arbete med 5G har burit frukt. Den tyska mobiloperatören T-Mobile ska använda Ericssons 5G-plattform för att bygga ut 5G-nätet i 30 amerikanska städer. Redan till slutet av året kommer de första kommersiella nätverken gå igång.

Ericsson kan vara med och lansera 5G i år

Ericsson har tidigare larmat den svenska regeringen om att Sverige riskerar att hamna efter i arbetet med 5G-nätet. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med ledigt frekvensutrymme i landet. Men Ericsson verkar inte bara i Sverige. Företagets arbete med 5G fortsätter även utomlands och där går det riktigt bra. Man har fått till en affär med tyska mobiloperatören T-Mobile som ska använda Ericssons 5G-plattform när de bygger ut sitt 5G-nät i USA. Under året kommer nätet byggas ut i 30 städer i landet, där Las Vegas, Los Angeles och New York är först ut. Redan till slutet av året kommer de första kommersiella nätverken gå igång.

Fredrik Jejdlin är chef för affärsområdet Networks på Ericsson. I en intervju med Computer Sweden säger han att utan Ericssons plattform skulle inte T-Mobile kunna lansera sitt 5G så snabbt som man nu kommer göra.

Faktum är att Ericssons arbete med 5G ligger hela 18 månader före planerna.

Efterfrågan på 5G är stor i USA och Asien

Anledningen till att arbetet med 5G har fått sådan enorm fart den senaste tiden har att göra med att efterfrågan är enormt stor. Framförallt är det i USA och Asien det största trycket kommer ifrån, men även delvis Europa. Bara i USA ökar trafiken på nätverken med ungefär 40 procent om året. Man börjar närma sig maxkapaciteten och snart kommer man slå i taket för vad den nuvarande 4G-tekniken klarar av. Det kommer leda till en försämrad användarupplevelse i och med att så många använder nätverken. 

Ericsson är inte oroliga för konkurrensen

Nokia har också skrivit kontrakt med T-Mobile och även Huawei ligger i framkant med 5G-arbetet. Men Ericsson känner sig trots det inte hotade av konkurrensen. Den svenska telekomjätten har redan sedan 2015 haft produkter som är 5G-redo. Det innebär att alla produkter man fortsätter rulla ut på marknaden är väldigt framtidssäkrade, vilket är något unikt.

Foto: Roland Magnusson / Shutterstock.com