Nokia-chef tror att 5G kommer snabbare än väntat

Nyheter

I februari i år hölls the Mobile World Congress i Barcelona. Nokias vd, Rajeev Suri, berättade att företaget ser en ljus framtid för de växande 5G-näten. Sverige förväntas dock hamna på efterkälken i framtidsvisionen.

5G har redan lanserats i delar av världen

Nokias vd berättade nyligen i en intervju med Reuters att stora utvecklingar förväntas ske rörande utvecklingen av 5G-nät. Först ut att ta del av det nya nätet lär bli Kina, Japan, Sydkorea och USA. Sydkorea har de facto redan tagit täten. 5G användes för att förbättra publikens inblick i tävlingarna under OS i Pyeongchang 2018. Detta skedde genom förbättrad bildkvalitet.

Utvecklingen har accelererat mer än förväntat. Ställt mot tidigare prognoser ligger utvecklingen nu ungefär ett år i förväg och den visar inga tecken på att sakta in. För telekomsektorn är detta goda nyheter, då det skulle innebära stora investeringar i industrin. 

Nokia leder utvecklingen tillsammans med China Mobile

Finlands stora telekomföretag Nokia ser goda möjligheter för utvecklingen. Tillsammans med kinesiska China Mobile, svenska Ericsson samt brittiska Vodafone utgör de telekomindustrins elit. 

Än så länge har Nokia tillsammans med China Mobile utlyst ett samarbete. Om de andra planerar att delta i det är ännu oklart. 

Nokias visioner täcker dock inte enbart 5G-nät. De hoppas även, som infrastruktur för sina nät, att internetuppkoppling ska kunna förmedlas via gatulampor. 

5G är en uppdatering från 4G

Det finns tydliga krav för vad som kan klassas som ett 5G-nätverk. Förenklat kan man dock förklara det som ett snabbare informationsutbyte, som förblir opåverkat av hur många som använder det. Det förväntas även att ett 5G-nät ska vara innebära färre tekniska störningar.

Sverige förväntas få 5G 2019

I nuläget tror Nokias vd att det kommer dröja innan Europa tar del av utvecklingen. Suri förklarar i intervjun att drivkrafterna för utvecklingen saknas i de europeiska länderna. Enligt hans analys kommer 5G först till Sverige någon gång 2019.

Foto: Risto0 / Shutterstock.com