Börje EkholmEricssons vd Börje Ekholm tycker 5G är en existentiell fråga. Foto: Pressbild/Ericsson

Rapporter

 

Under en presskonferens för Ericsson berättar vd Börje Ekholm att halva 5G-marknaden är säkrad. I nuläget är företaget nöjda med att inte leda utvecklingen, men i framtiden är det något de vill ändra på.

Kampen om 5G-teknikens marknad har pågått länge. Nu börjar resultaten äntligen klarna något. Det verkar som att Ericsson har en större entusiasm och framgång för marknaden än vad som tidigare har trots.

Ericsson har 50% av 5G-marknaden

Trots tidigare pessimism rörande utvecklingen av 5G-nätens framtid kom Ericsson idag med goda nyheter. Framtiden ser ljus ut för den svenska telekomjätten. Kontrakten för uppbyggnaden av den nya marknaden ramlar in ohämmat. 

I nuläget är inte samtliga aspekter uppgjorda. Ericssons vd, Börje Ekholm, medger dock att de i nuläget äger halva marknaden.

År 2017 innebar stora förluster för företaget. Till följd av nedskärningar inom företaget och olönsamma kontrakt stod de inför en förlust på 38 miljarder kronor. Ekholm förnekar inte att det skulle kunna vara ett nytt förlustrekord, men tror att 2018 medför ett trendbrott.

Målet är inte att vara störst utan stor nog

I nuläget domineras 5G-marknaden av Huawei. Det kinesiska företaget har gjort stora investeringar i såväl Asien och Nordamerika. De har även fördelen av att garanteras en tredjedel av den kinesiska marknaden, uppger Reuters.

Angående Huawei fortsätter dock Ericssons optimism. Målet är fortfarande att vara i topp, men realistiska mål sätts baserat på förutsättningarna.

– Det finns ingen möjlighet att vara nummer ett om du inte är tekniskt ledande, säger Ekholm.

I nuläget gör företaget stora satsningar på forskning inom ämnet, och i framtiden hoppas de kunna konkurrera om täten.

Tidigare prognoser har varit dystra

Ericsson har inte alltid visat framfötterna på 5G-marknaden. Innan utvecklingen accelererade hade företaget små hopp för Sveriges användande av 5G.

Så sent som januari i år uttryckte Ericsson oro i ett meddelande till digitaliseringsminister Peter Eriksson. I uttalandet beskrev dem hur delar av södra Sverige kunde hamna så mycket som fem år efter i utvecklingen.