Europa riskerar att hamna efter i 5G-utvecklingen

Nyheter

Nya prognoser tyder på att Europa kommer att lämnas i bakvattnet av 5G-nätets framfart. Anledningen till detta tros vara att stora investeringar är nödvändiga. Några första försök att följa med i utvecklingen ska dock göras i Stockholm under 2018.

Sverige ligger inte i fas med världens 5G-utveckling

Mattias Malmqvist skriver i en artikel för Computer Sweden att 5G-utvecklingens strålkastare ligger på Asien och Nordamerika. Europa står istället i kulisserna. Det är något som riskerar att bli problematiskt i framtiden. 

Teknikjätten Ericsson har tidigare uttryckt sin oro för den svenska utvecklingen. I ett brev till digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) skriver chefen Ulf Pehrsson att Sverige har mycket att förlora på att inte vara i framkant av den teknikutopiska drömmen. 

Digitaliseringsministern försöker dock i sin replik lugna farhågorna i ett uttalande till TT.

 – Som jag ser det har Sverige två fördelar: dels ett utbyggt fibernät i mycket hög klass, vilket är en grundstruktur även för 5G, och dels är vi bättre än de flesta på att samarbeta mellan företag och myndigheter. 

Investeringen är dyr – företagen gynnas

Till följd av de stora investeringar som krävs går utvecklingen långsamt. Mats Lundbäck är teknisk chef på Telia ger dock hoppingivande besked till TT.

– Vi har redan i dag samarbeten med industriföretag som till exempel Boliden och Scania, säger han.

Att stora företag är ombord är inte märkligt, då utvecklingen kommer gynna såväl privatpersoner som stora företag. Exakt hur finansieringen kommer vara uppdelad är dock ännu inte bestämt. Eriksson beskriver situationen som att få europeiska länder är säkra på hur 5G-näten ska finansieras. Sverige är därmed inte ensamt i det problemet.

Mats Granryd är vd för GSMA, en intresseorganisation för telekomindustrin. Han förklarar för Computer Sweden varför det är svårt att få företag att investera.

– Det kommer att ta tid att bygga de här nätverken och för att få igen investeringarna, säger han.

Då utvecklingen går långsamt och det finns få intressenter riskerar konsumenternas prognoser att vara dyra. 

De första försöken i Sverige

Telia och Ericsson har utlovat försök i Sverige. Företagen planerar att börja med Stockholm, för att se hur en av världens mest teknologiska städer interagerar med det. Förhoppningen är att experimentet ska vara i rullning senare i år, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.