Börje EkholmEricssons vd Börje Ekholm tycker 5G är en existentiell fråga. Foto: Pressbild/Ericsson

Företagsaffärer

Ericssons vd, Börje Ekholm, ser 5G som en existentiell fråga och tycker att det är viktigt att vara först inom den nya teknologin skriver Dagens Nyheter.

Datatrafiken växer explosionsartat och där är den nya teknologin med 5G närmast en existentiell fråga. 5G kommer förändra både företag och människors sätt att använda internet. Enligt Ericssons vd Börje Ekholm är det viktigt att vara först ut med den nya generationens mobilnät, 5G för att kapa marknadsandelar.

Försäljningen av mobilnätet 5G i Nordamerika gick mycket bättre än vad Ekholm kunnat vänta sig och det är en stor bidragande faktor till att Ericsson presenterar en positiv kvartalsrapport.

Ericsson trotsade analytikerna och uppvisade ett mycket bättre resultat än väntat

Även om kvartalsrapporten visade en förlust på 1,9 miljarder kronor är det mycket bättre än vad analytikerna hade förutspått. Den genomsnittliga gissningen av analytikerna visade att Ericsson skulle göra en förlust på 3,4 miljarder kronor. Tar man dessutom bort omstruktureringskostnaderna visar rörelseresultatet en vinst på 2,6 miljarder kronor om man jämför med samma kvartal 2017 då förlusten var 16,9 miljarder.

Försäljningen av det nya mobilnätet 5G i Nordamerika gick bättre än förväntat. Enligt Ekholm var 5G mest ett modeord i början av 2018 men allt eftersom intresset ökade ledde det till beställningar. En viktig faktor som låg bakom det ökade intresset är datatrafiken som växer explosionsartat. 

– Våra kunder har behov av att erbjuda fullgod användarerfarenhet och då behöver de ny teknik för att kunna hantera det, säger Ekholm.

Enligt Ekholm är det även viktigt för operatörerna att vara först ut för att bli framgångsrik. Om man kan erbjuda den nya teknologin till så många som möjligt på ett så bra sätt som möjligt kan man kapa marknadsandelar.

[Ads1]

5G är livsavgörande för utvecklingen och ekonomin

Den nya teknologin med 5G är jätteviktig för utvecklingen av företag i framtiden. Historiskt sett var de länder som var bland de första med att skaffa sig ett starkt 4G-nät de som kunde se stora företag som Google, Facebook och Aibaba växa. Även Sverige har ett starkt 4G-nät vilket inte är vanligt bland länder i Europa.

Filantropen och finansmannen George Soros har tidigare varnat för att 5G kan vara farligt då det skulle kunna användas av auktoritära regimer i övervakningssyfte. Den kritiken viftar Ekholm bort med att jämföra när bilen kom för 120 år sedan och att man enligt ett lagkrav skulle gå framför bilen med en röd flagga och vifta.