entrén till comfort hotel Xpress i StockholmNordens första hotell som lanserar 5G-uppkoppling ligger i centrala Stockholm. Foto: itsflowingtothesoul/Shutterstock.com

Samarbeten

Framtida gäster på Stockholmshotellet Comfort Hotel Xpress har möjlighet att surfa i 5G via Tele2. Förutom den självklara fördelen med snabbare internet kommer tekniken också kunna användas för att underlätta underhållsarbetet på hotellet och förbättra kvaliteten på vistelsen för gästerna.

Comfort Hotel Xpress blir det första hotellet i Norden som inför 5G. Först och främst kommer snabbare uppkoppling och wifi-hastigheter införas på 20 av rummen.

Snabbare internet och nya tjänster

Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels, den kedja som Comfort Hotel Xpress tillhör. Han är glad över att den nya modernare tekniken kommer kunna erbjuda bättre upplevelser som exempelvis snabbare nedladdning, delning, spel och tv-tjänster.

– Vi är i startfasen av vilka möjligheter 5G kan ge oss att skapa framtidens hotellbesök och är i flera spännande dialoger med utvecklare inom flera områden, berättar han i ett pressmeddelande.

Internet of Things förbättrar för både gäster och personal

Men erbjudandet tar inte slut vid snabbare internet. Man kommer också att införa olika Internet of Things-lösningar. Till exempel kan mätningar av luftkvalitet, kommunikationslösningar och klimatanordningar implementeras och utvecklas med hjälp av 5G-tekniken.

Dessutom är 5G inte bara till för gästerna, utan kan också förenkla vardagen för hotellpersonalen. Underhållskostnaderna för hotellen kan både minskas och effektiviseras tack vare 5G.

Speeron, Tele2 och Nordic Choice Hotels planerar fler satsningar

5G-satsningen är ett samarbete med företaget Speeron och operatören Tele2. Speeron kommer att leverera 5G-tekniken till hotellet, medan Tele2 står för själva nätverket.

– Vi vill vara delaktiga i hur våra kunder kan använda sig av 5G och den senaste generationen mobilteknik i praktiken, kommenterar operatörens affärsområdeschef för företagsmarknaden, Stefan Trampus.

Nordic Choice Hotels hoppas kunna erbjuda 5G på fler hotell innan året är slut. Målet är att sikta på fler än 200 hotell runt om i de nordiska och baltiska länderna.