Nu går det att använda svenska streamingtjänster i hela EU

Lanseringar

Att använda streamingtjänster för film, sport och musik på utlandssemestern har inte varit möjligt tidigare. Men efter en överenskommelse inom EU är detta nu möjligt.

Nu blir det fritt fram att titta på Netflixfilmer eller sport på Viasat och C More utomlands. De nya reglerna gäller även musiktjänster och e-böcker och i vissa fall kommer även gratistjänster vara tillgängligt.

Använda streamingtjänsterna i andra EU-länder

De nya reglerna kring geoblockering och streamingtjänster började gälla 1 april, men något aprilskämt är det inte tal om. Tidigare har många konsumenter upplevt svårigheter att nå streamingtjänster för exempelvis sport och film när de är utomlands. Men inom EU har man nu kommit överens om nya regler som gör det möjligt för EU-medborgare att använda sina tjänster när de tillfälligt vistas i annat EU-land.

– Via streamingtjänster som man abonnerar på kan man nu titta och lyssna på samma saker i övriga EU-länder som här hemma i Sverige. Det är bra att konsumenter får större möjlighet att använda den här typen av tjänster och det är ett viktigt steg mot att skapa en gemensam digital inre marknad i EU, säger biträdande justitieministern Heléne Fritzon, i ett pressmeddelande.

Leverantörerna har inte haft rätt att ge tillgång till materialet

Anledningen till att många tidigare haft svårigheter att nå sina streamingtjänster har att göra med att leverantörerna av tjänsterna inte haft rätt att förse konsumenten med materialet. Man har bara haft rätt att ge konsumenten tillgång till materialet i det land där man avtalat om tjänsten.

Det man inom EU avtalat om omfattar lagliga tjänster som konsumenten köpt eller abonnerar på mot betalning. Under vissa förutsättningar omfattas även gratistjänster.

– Jag är glad över att vi inom EU har kommit överens om ytterligare ett beslut som gör vardagen lite enklare. Det är en lösning som kommer att ge konsumenter möjlighet att använda sina tjänster som de abonnerar på även när de är på semester, affärsresa eller annan tillfällig visit i ett annat EU-land än där de bor, säger EU- och handelsminister Ann Linde.