Alla svenskar ska få rätt till snabbare bredband

Nyheter

Sedan 2011 har alla svenskar haft rätt till 1 MBit/s i bredbandshastiget, vilket är minimikravet som sattes av den förra regeringen. Digitaliseringsministern anser dock att minimihastigheten måste höjas. 1 MBit/s räcker helt enkelt inte för att svensken på ett rimligt sätt ska kunna ta del av de tjänster och medier som finns i dagens samhälle. Post- och telestyrelsen ska på uppdrag av digitaliseringsministern ta reda på vilka tjänster som alla medborgare måste kunna ta del av oavsett bostadsort eller bredbandsuppbyggnad. Detta innebär att du snart kommer ha tillgång till snabbt bredband även på de tidigare vita fläckarna på bredbandskartan. Ett tips är att införskaffa ett mobilt bredband för att försäkra dig om att alltid ha tillgång till det nya snabbare bredbandet.

Lättillgänglig surf med mobilt bredband 

När den nya kartläggningen av den svenska bredbandskartan genomförts kommer det gamla telefonnätet tas bort för att att ersättas av ett nytt. Det betyder att på platser där det tidigare varit omöjligt att få uppkoppling till internet via bredband kommer det nu bli möjligt att surfa lika snabbt som i storstäderna. Många gånger är det framförallt under sommarsemestern ute i skärgården eller i fjällstugan under sportlovet som ett snabbt bredband och internet visar sin största frånvaro. Detta då få operatörer har bra täckning i glesbygden. Men i och med regeringens nya bredbandsstrateg om att 95 % av alla hushåll från och med år 2020 ska ha tillgång till ett bredband om minst 100 MBit/ kommer ditt surfande under semesterperioden förenklas. 

Genom att skaffa ett mobil bredband kan du försäkra dig om att ha internet nära till hands oavsett vart du befinner dig. Om du redan har ett fast bredband i hemmet kan ett mobilt bredband vara ett bra komplement för kortare perioder då du befinner dig på annan ort. Ett tips är att jämföra mobila bredband och de olika operatörernas bindningstider samt priser för att hitta det mobila bredband som passar ditt surfanvändande. 

Med mobilt bredband kan hela familjen ta del av internet 

Det kanske inte bara är du som vill ha tillgång till internet under semestern. Kanske har du en sambo, barn eller någon kompis som också är ivriga på att få använda internt för att snabbt läsa nyheterna eller mysa i soffan framför en film på Netflix. Många operatörer erbjuder sina kunder abonnemang med SIM-kort för att dela Wi-Fi till andra elektroniska enheter. Med ett exempelvis mobilt bredband för surfplatta eller iPad kan du lätt få uppkoppling till internet till flera enheter när det inte finns något tillgängligt Wi-Fi.