Mårten LundbergMårten Lundberg

Undersökningar

Svenskarna har rest mycket mindre i Europa under början av juli än samma veckor förra året. Det skriver operatören Tre i ett pressmeddelande, efter att ha tittat på statistik över mobilanvändandet i de populäraste länderna för svenskarna att resa till.

Tre har tittat närmare på hur deras svenska kunder har rört sig i Europa under början av juli. Med hjälp av anonymiserad data över mobiltrafiken och roamingen i de tio populäraste resemålen i Europa har Tre kunnat kartlägga hur väl Sveriges befolkning har följt de rekommendationer om utlandsresor som myndigheterna har satt.

Mobiltrafiken har ökat igen under senare veckor

Enligt Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg har operatören sett en ordentlig minskning av roamingen och mobiltrafiken runt om i Europa, jämfört med början av juli ifjol. Detta resultat var väntat med tanke på de restriktioner som införts under pandemin.

– Vi kan även se en successiv ökning av mobiltrafik i Europa de senaste veckorna för våra kunder, så många har nog avvaktat beslut från olika länder och myndigheter för att sedan ge sig iväg, berättar Mårten Lundberg.

Över 90 procent minskat resande till vissa länder

Den allra största minskningen har skett av resor till Frankrike, Österrike, Spanien och Kroatien. Där har det på sina håll varit hela 90 procent mindre mobiltrafik än förra året under vissa veckor.

Även resor till Polen, Finland och Danmark har minskat stort, om än inte i lika stor utsträckning. Där var minskandet omkring 70 procent under veckorna 27 och 28. För Tysklands del har minskningen legat på 83 procent under båda dessa veckor.

65–69 procent minskat resande till Norge och Ungern

När det gäller Norge har minskningen bara varit 65 respektive 67 procent under vecka 27 och 28. Det är alltså inte lika många svenskar som har avstått från att resa till vårt västra grannland under de rådande omständigheterna.

Liknande siffror gäller Ungern, där resandet under samma veckor har minskat med 69 respektive 66 procent jämfört med 2019.