Foto: Jari J/Shutterstock.com

Mobilnät

Förra veckan kunde 3GPP, den globala samarbetsorganisationen, äntligen enas om en komplett standard för 5G. Totalt har fler än 800 personer deltagit i möten som pågått sedan en lång tid tillbaka.

Det svenska företaget Ericsson har varit en nyckelspelare i samarbetsorganisationen 3GPP:s arbete med att ta fram en standard för 5G. I förra veckan kunde man äntligen enas kring en komplett standard.

Totalt har fler än 800 personer varit deltagande i möten med att ta fram standarden som inte ska nyttja någon av den LTE-teknik som finns idag.

– Tack vare industrins 3GPP-ledda standardiseringsarbete blir 5g snart kommersiell verklighet. Tillsammans har vi skyndat på leveransen av standarden och är klara långt före utsatt tid, säger Erik Ekudden, teknisk chef på Ericsson.

Den standard som nu tagits fram innehåller bland annat högre krav på hastigheter och låg fördröjning.

5G-nät ska rullas ut redan i år

I slutet av detta år kommer USA bli först med 5G-nät. Det handlar då om bredbandskopplingar som ska nyttja den nya, snabbare tekniken.

När 5G mobiler når marknaden är dock fortsatt oklart men troligtvis nästa år. Snart kan dock 5G-donglar lanseras. I Kina, Japan och Sydkorea finns idag ett stort intresse och mycket talar för att dessa länder blir först.

Norden storsatsar på 5G

Det är inte bara i USA och Asien det satsas på 5G. Även i Norden är arbetet intensivt och för en knapp månad sedan, under det nordiska statsministermötet, enades länderna om ett gemensamt 5G-samarbete, något vi på Mobiltbredband.se tidigare skrivit om.

Visionen man har är att vara världens första 5G-region. Bland annat ska utveckling av testanläggningar uppmuntras. Man vill även ta bort sådant som hindrar 5G-nätverken från att växa.

– Den nordiska regionen är en av världens mest innovativa regioner. Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen. Det skapar jobb och välstånd i våra länder, sade statsminister Stefan Löfven, efter mötet.