Nordiskt samarbete ska göra regionen världsledande inom 5G

Samarbeten

Sverige och de övriga nordiska statsministrarna ska genom samarbete göra Norden framstående inom 5G-utvecklingen. Beslutet får stöd från nordiska mobiloperatörer.

Att de nordiska länderna ska samarbeta med 5G-arbetet gör regionen unik. Norden blir världens första region som är sammanlänkad i 5G-arbetet.

Nordiska länderna ska bli världsledande inom 5G

Sveriges statsminister Stefan Löfven var värd för det nordiska statsministermötet som hölls i Örnsköldsvik tidigare i veckan. På plats fanns förutom Löfven även, Norges statsminister Erna Solberg, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Finlands statsminister Juha Sipilä och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Tillsammans har de ingått ett samarbete som ska göra Norden världsledande inom 5G.

– Den nordiska regionen är en av världens mest innovativa regioner. Utvecklingen av 5G är på frammarsch och den nordiska regionen ska ligga i framkant i den utvecklingen. Det skapar jobb och välstånd i våra länder, säger statsminister Stefan Löfven.

Statsministrarna fick ta del av 5G-produkter

För att se vilka fördelar 5G för med sig hade företag från hela Norden kommit till mötet för att visa upp produkter som använder sig av 5G-teknik. Bland annat fick statsministrarna se drönare som kan leverera hjärtstartare, samt transporter som är helt förarlösa. 

Även gymnasieelever med intresse för tekniken fick ta del av produkterna.

Nordiska mobiloperatörer är positiva till ländernas samarbete

Flera mobiloperatörer i hela Norden har ställt sig bakom samarbetet om att göra regionen världsledande inom 5G.

– Det är bra att denna viktiga fråga ligger högt på dagordningen. Ur ett svenskt perspektiv innebär det att vi måste skapa regler som tar bort den stora risk för monopolsituation inom 5G-utbyggnad som finns just nu. I nuläget har en operatör möjlighet att köpa hela den användbara delen av 700MHz-bandet, vilket skulle innebära utebliven konkurrens, säger Telenor Sveriges vd Patrik Hofbauer.

Tele2 säger i ett pressmeddelande att man vill vara med och bidra i detta digitaliseringsarbete. Därför har man beslutat sig för att gemensamt med Telenor bygga ett eget 5G-nät.