Mittuniversitetet i SundsvallMittuniversitetet i Sundsvall får Sveriges tredje lokala 5G-nät. Foto: Torbjörn Bergkvist/Mittuniversitetet

Lanseringar

Telia startar igång Sveriges tredje lokala 5G-nät i ett samarbete med Mittuniversitetet i Sundsvall. Målet med samarbetet är att ta stora steg inom forskningen för självkörande bilar i industrin och skogsbruket. Samtidigt som 5G-nätet invigs öppnar även forskningsinstitutet RISE ett kontor i staden. 

Det dröjer fortsatt ett tag till innan vi får kommersiellt 5G i Sverige. På KTH i Stockholm och Volvo Construction Equipment i Eskilstuna har man dock redan fått lokala 5G-nät. Nu invigs även Sveriges tredje 5G-nät. Det är Telia som tillsammans med Mittuniversitetet inviger nätet i Sundsvall.

I samarbetet mellan Telia och Mittuniversitetet kommer man att fokusera på tillämpningar av 5G, IoT och AI. Målet är att ta stora kliv i forskningen inom självkörande fordon i både skogsbruket och industrin.

5G-nätet är en permanent installation

Nätet på Mittuniversitetet är en permanent installation som ska fungera som en viktig byggsten för att fortsätta utveckla tekniken. 5G-nätet ger dessutom företag, forskare, studenter och entreprenörer en möjlighet att testa möjligheterna med 5G. Det gör att Sverige kan stå väl rustade och ligga i framkant när näten bli kommersiella.

Telia anser att Västernorrland, med sin starka industri, är väl positionerade för att skapa framtida 5G-lösningar.

Forskningsinstitutet RISE öppnar kontor i Sundsvall

Samtidigt som Telia och Mittuniversitetet startar igång landets tredje 5G-nät öppnar även RISE ICT ett kontor i staden. RISE ICT är en division inom forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden.

Enligt Mattias O´Nils, professor på Mittuniversitetet, är Telias och RISE satsning en viktig milstolpe för både universitetet och regionen. O´Nils menar att detta gör det möjligt för Mittuniversitetet att stärka sin position inom forskningen av IoT och AI för att på sikt skapa ett smartare samhälle och industri.

Kommersiella 5G-nät finns redan i USA

De nya lokala 5G-näten i Sverige är ett tecken på att vi inte är allt för långt ifrån en kommersiell utrullning. Sveriges 5G-arbete ligger dock en bra bit efter många andra länder. I USA har kommersiella 5G-nät redan rullats ut i olika delar av Chicago och Minneapolis.