Därför behöver du simkort till mobilt bredband

För att komma igång med ditt mobila bredband behöver du ett simkort. Simkortet följer med i startpaketet när du beställer ditt abonnemang eller kontantkort hos din operatör eller hos någon annan återförsäljare. Simkortet innehåller till exempel information om vilken operatör du är ansluten till, om du har ett kontankort eller ett abonnemang och vad som ingår i ditt avtal.

Placera simkortet i en router om ni är flera som ska dela på det mobila bredbandet

Du kan placera simkortet direkt i din enhet, till exempel en surfplatta, eller i en mobil router så att flera personer i hushållet kan koppla upp sig och använda samma abonnemang. Kort förklarat fångar routern upp mobilsignalerna och fördelar surfen mellan olika enheter.

Tänk på! Om du vill surfa på en dator behöver du vanligtvis ett USB-modem att placera simkortet i. USB-modemet kopplar du sedan till datorn. Om den mobila routern saknar inbyggt modem behöver du även då ett externt USB-modem där du kan placera simkortet och sedan koppla till routern. Tänk på att modem och router måste vara kompatibla med varandra.

I vissa fall kan en router ingå när du köper ett abonnemang till mobilt bredband, men då tillkommer vanligtvis bindningstid på 12 eller 24 månader. Du kan annars ofta lägga till en router i din beställning hos operatören, eller köpa en i efterhand på operatörens hemsida eller hos en annan återförsäljare. Dubbelkolla då så att utrustningen passar operatörens näthastigheter.

Finns mobilt bredband både med abonnemang och kontantkort?

Ja, vissa operatörer erbjuder både abonnemang och kontantkort till mobilt bredband. Vilket alternativ som passar bäst för dig beror helt på dina surfvanor och hur du planerar att använda ditt mobila bredband.

Ett kontantkort kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha det så flexibelt som möjligt och kanske planerar att bara använda det mobila bredbandet under vissa perioder. Ett abonnemang kan i regel erbjuda högre, och i det långa loppet även mer prisvärda, surfnivåer. Det är även många operatörer som erbjuder abonnemang till mobilt bredband utan bindningstider, vilket innebär att det i princip är lika flexibelt som ett kontantkort.

Tänk på det här när du jämför simkort till mobilt bredband

Det är några saker du kan ha i åtanke när du ska beställa ett simkort till mobilt bredband. För det första gäller det att fundera på om du vill ha mobilt bredband med abonnemang eller kontantkort, och vilket som blir det mest prisvärda alternativet för dig. Nedan kan du läsa mer om vad du kan tänka på.

Välj surfmängder som matchar din internetanvändning

När du jämför simkort till mobilt bredband ska du fundera över hur mycket surf du förbrukar i genomsnitt. Många garderar sig och köper ofta mer surf än nödvändigt och får då betala mer än vad som faktiskt går åt. Men köp inte heller för lite – att fylla på extra surf varje månad blir dyrt i längden.

Tänk på! Fundera även på hur du kommer att använda ditt mobila bredband, till exempel om det bara är du som kommer vara uppkopplad eller om ni är flera i hushållet som ska dela på surfen i abonnemanget. Fler användare kräver högre surfmängder.

Operatörerna erbjuder kontantkort och abonnemang med flera olika surfnivåer, så det finns i regel passande alternativ både för det lilla hushållet som kanske mest vill kunna läsa mejlen och lyssna på musik, som för familjen där alla vill kunna vara uppkopplade och surfa dagligen. Många operatörer erbjuder även abonnemang med obegränsad surf.

Abonnemang utan bindningstid

För att få ett så flexibelt mobilt bredband som möjligt kan du även jämföra operatörernas erbjudanden på abonnemang utan bindningstider. Fördelen här är att du då enkelt kan byta surfpaket om du känner att du valt fel surfmängd eller om dina behov helt enkelt förändras över tid. Ett obundet abonnemang till mobilt bredband kostar i regel några kronor extra, men med tanke på flexibiliteten kanske det kan vara värt det.

Operatörens täckning där du bor

Operatörens täckning där du bor är en av de absolut viktigaste faktorerna när du jämför simkort till mobilt bredband. Svag täckning = lägre upp- och nedladdningshastigheter, störningar och svajig uppkoppling överlag.

Täckningen kan variera rätt rejält beroende på var i landet du bor, så det bästa är att ta en titt på täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor och ser hur det ser ut just i ditt område. För att få mer exakta resultat kan du i regel även söka på din adress.

Billigast är inte alltid bäst

Priserna är såklart en viktig del i valet av simkort till mobilt bredband, för vissa den allra viktigaste, men här ska du tänka på att billigast inte automatiskt är det bästa. Operatörer som kan erbjuda riktigt låga priser har i många fall fått skära ner på något annat, till exempel utbudet eller kundtjänstens omfattning.

Om du har siktet inställt på att hitta det absolut billigaste alternativet riskerar du att glömma bort andra viktiga faktorer och teckna ett avtal som inte matchar dina behov och önskemål i övrigt. Med det sagt finns det fortfarande många både billiga och bra erbjudanden där ute på marknaden, men i bland är det viktigt att stanna upp och fundera över sina prioriteringar.

Hur mycket surf behöver jag till mitt mobila bredband?

Hur mycket surf du behöver till ditt mobila bredband beror på dina, och eventuellt hushållets surfvanor. Är ni fler som ska koppla upp er och dela på surfpotten i abonnemanget krävs större datamängder.

Tänk också på att olika nätaktiviteter drar olika stora surfmängder, och att kvaliteten på det du gör kan påverka förbrukningen. Det går till exempel åt mer surf för att streama film och serier (särskilt i hög kvalitet) än att svara på mejl och läsa nyheterna, och hemsidor med många bilder drar mer surf än sidor med bara text.

Du kan räkna med att 1 GB (gigabyte) räcker för att titta på videoklipp i cirka två timmar eller för att surfa på enklare webbsidor i 16 timmar. Med 5 GB kan du kolla på video i cirka 10 timmar eller surfa runt på olika hemsidor i cirka 80 timmar, medan 10 GB räcker för videotittande i cirka 20 timmar eller surf på webben i 160 timmar.

Vilket är det bästa simkortet till mobilt bredband?

Comviqs mobila bredband med fri surf är bäst när det gäller abonnemang och Hallon 20 GB Mobilt bredband kontant är bäst när det gäller kontantkort, enligt vår bedömning. På vår sida Bästa mobila bredbandet kan du läsa om varför vi har utsett just dessa två till bäst i test.

Vanliga frågor om simkort till mobilt bredband

Varför behövs simkort till mobilt bredband?

Simkortet innehåller information om vilken operatör du är ansluten till och vad som ingår i ditt abonnemang eller kontantkort. Du behöver helt enkelt simkortet för att kunna använda ditt mobila bredband, och du kan placera kortet antingen direkt i en enhet eller i en router om ni är flera som ska dela på surfen.

Vilket är det bästa simkortet till mobilt bredband?

Eftersom ett simkort bara innehåller information om ditt kontantkort eller abonnemang går det inte att utnämna det ”bästa simkortet”.  Men enligt vår bedömning är Comviqs abonnemang med fri surf och Hallons kontantkort med 20 GB de två bästa alternativen för mobilt bredband just nu.

Vilket simkort till mobilt bredband är billigast?

Hallons mobila bredband är billigast på marknaden i dagsläget.

Hur aktiverar jag ett simkort till mobilt bredband?

På operatörernas respektive hemsidor hittar du vanligtvis instruktioner om hur du går till väga för att aktivera ditt simkort till mobilt bredband. I vissa fall sker aktiveringen automatiskt när du placerar simkortet i din enhet eller i routern, medan du i andra fall kan behöva gå igenom några olika steg för att kunna koppla upp dig och börja surfa.