Så fungerar mobilt bredband till laptop

När du beställer mobilt bredband hos din operatör får du hem ett simkort. För att du ska kunna använda det mobila bredbandet till din laptop behöver du i regel en router eller ett USB-modem som du placerar simkortet i. Har du flera enheter, till exempel flera laptops, som du vill koppla upp mot det mobila bredbandet är det bäst att ha en router. Men om du bara kommer använda ditt mobila bredband på en laptop är ett USB-modem en bra och smidig lösning.

Tips! Hos många operatörer kan du lägga till en trådlös router när du beställer mobilt bredband.

Vissa enheter kan även ha ett inbyggt simkortsfack. Då behöver du varken USB-modem eller router för att koppla upp dig. Vill du att fler ska kunna koppla upp sig behöver du dock fortfarande en router. Det finns både stationära och trådlösa routrar, men för att kunna utnyttja det mobila bredbandets flexibilitet är en trådlös variant förmodligen det bästa alternativet.

Finns det både kontantkort och abonnemang för mobilt bredband till laptop?

Ja, det finns både kontantkort och abonnemang för mobilt bredband till laptop. Det är dock fler operatörer som erbjuder abonnemang, och om du vill kunna surfa riktigt mycket är det ett mer prisvärt val i längden. Mobilt bredband kontant finns hos ett fåtal operatörer, och precis som ett kontantkort till mobilen kan du då fylla på surf efter behov för de perioder du önskar.

Telenor mobilt bredband kontant
  • Flera surfnivåer att välja mellan
  • Möjlighet att ladda för ett halvår
  • Enkelt att fylla på surefen

Så hittar du det bästa mobila bredbandet till din laptop

För att hitta det bästa mobila bredbandet till din laptop måste du jämföra operatörernas erbjudanden utifrån dina behov och önskemål. Det finns några faktorer som är lite extra viktiga att ha i åtanke och dem har vi listat här nedanför.

1. Operatörens täckning där du bor

Operatörernas täckning i mobilnätet kan variera rätt rejält beroende på var i landet du bor, så det är viktigt att kolla upp hur det ser ut just hos dig. Dålig täckning är nämligen lika med dålig uppkoppling. Du hittar operatörernas täckningskartor på deras respektive hemsidor.

Du som bor i landets mellersta eller södra delar nära eller i en storstad behöver i regel inte fundera så mycket på täckningen eftersom de flesta nät är som starkast just i dessa områden. Bor du i norr, på en mindre ort eller ute på landsbygden bör du däremot vara lite mer noggrann och kolla upp vilket mobilt bredband som har bäst täckning i ditt område.

2. Utbudet av surfmängder

När det gäller just abonnemang för mobilt bredband är utbudet hos de olika operatörerna faktiskt genomgående litet. I alla fall jämfört med utbudet av mobilabonnemang. Men se i alla fall till att det finns tre eller fyra abonnemangsformer att välja mellan. Om du har tecknat ett mobilt bredband utan bindningstid ska du kunna byta surfmängd om du upptäcker att du behöver mer eller mindre surf, och då är det ju bra att det finns alternativ.

3. Bindningstiderna

Hos de flesta operatörer som erbjuder mobilt bredband kan du välja om du vill teckna ditt mobila bredband med eller utan bindningstid, men det kan vara bra att kolla upp möjligheterna. Tecknar du med bindningstid kommer du förvisso ofta lite billigare undan, och hos vissa operatörer inkluderar abonnemanget då en router.

Ett mobilt bredband utan bindningstid är förstås mycket mer flexibelt. Då kan du byta surfmängder om du upptäcker att du kanske använder din laptop mer än du trodde och behöver mer surf, eller tvärtom. Har du ingen bindningstid kan du även avsluta tjänsten när du vill om du inte är nöjd, eller om du helt enkelt vill byta operatör. Tänk dock på att det i princip alltid finns en uppsägningstid att ta hänsyn till. Den ligger vanligtvis på en månad.

4. Supportens omfattning

Om du vet att du kommer behöva en del support och vill ha flera olika kontaktvägar till operatörens kundtjänst, bör du jämföra vad de olika operatörerna har att erbjuda på den punkten.

I regel är det de större operatörerna som har en omfattande support och kan erbjuda flera olika kontaktvägar, medan de mindre av naturliga skäl har vissa begränsningar.

5. Priserna i förhållande till vad du får

Gör inte som så många andra och börja med att jämföra priserna och ta sikte på det absolut billigaste alternativet. Då riskerar du att teckna ett mobilt bredband till din laptop som inte lever upp till dina förväntningar i övrigt. Börja i stället med de andra faktorerna vi nämnt, och efter att du tagit fram ett antal potentiella alternativ ska du välja det mobila bredband som ger dig mest för pengarna. 

Billigt är bra, men inte alltid bäst.

Vilket mobilt bredband till laptop är billigast?

Precis som vi skriver här ovanför är det inte helt rättvist att prata om vilket mobilt bredband som kostar minst, eftersom det egentligen inte säger något om vad du får för pengarna. Om vi tar Hallon som exempel. Här kan du absolut hitta några av marknadens lägsta priser och välja bland både låga och riktigt höga surfmängder, men mobilnätet som de delar med Tre skulle till exempel inte fungera för dig som bor i landets norra delar eller ute på landsbygden. Täckningen är helt enkelt för ostabil, och då hjälper det ju inte att abonnemangen är billiga.

Fundera hellre på prisvärdheten när du jämför kostnaderna för mobilt bredband till laptop, och att du får så mycket för pengarna som möjligt.

Kan jag köpa mobilt bredband till laptop hos alla operatörer?

Nej, det är inte alla operatörer som erbjuder mobilt bredband. I tabellen högst upp på den här sidan ser du hos vilka operatörer du kan köpa mobilt bredband till din laptop. Du kan filtrera sökningen utifrån dina egna behov  och önskemål, till exempel om det är någon särskild operatör du är intresserad av och hur mycket surf som vill ska ingå i abonnemanget.

Hos vissa operatörer kan du köpa mobilt bredband med fri surf. Om du vill kunna surfa mycket utan att behöva oroa dig för att surfen ska sina är detta ett mycket bra alternativ. Men mobilt bredband med obegränsad surf finns alltså inte hos alla operatörer, utan framför allt hos de större som exempelvis Telia, Tele2, Telenor och Tre.

Tre mobilt bredband med obegränsad surf
  • Prisvärt
  • Utan bindningstid
  • Enkelt att installera

Kan man få en laptop på köpet när man köper mobilt bredband?

Nej, vad vi vet är det i dagsläget ingen operatör som erbjuder en laptop på köpet när du beställer mobilt bredband. Det verkar inte heller finnas några paketerbjudanden som inkluderar mobilt bredband och laptop till lägre pris, som det till exempel finns för mobilabonnemang och mobiler. Du måste alltså köpa laptop och mobilt bredband separat.

Däremot erbjuder flera operatörer möjligheten att lägga till en surfplatta när du beställer mobilt bredband.

Vanliga frågor om mobilt bredband till laptop

Erbjuder alla operatörer mobilt bredband till laptop?

Nej, alla operatörer erbjuder inte mobilt bredband över huvud taget. I jämförelsetabellen högst upp på den här sidan ser du vilka operatörer du har att välja mellan.

Vilket är det bästa mobila bredbandet till en laptop?

Det bästa mobila bredbandet till din laptop är helt enkelt alternativet som uppfyller dina behov och önskemål. Jämför faktorer som operatörens täckning, surfutbudet, bindningstider, kundtjänstens omfattning och till sist priserna för att hitta det bästa mobila bredbandet för dig.

Kan man få en laptop på köpet när man tecknar mobilt bredband?

Nej, det verkar inte vara någon operatör som erbjuder laptop på köpet när du beställer mobilt bredband. Du får helt enkelt köpa enheten och abonnemang separat.

Finns det både kontantkort och abonnemang för mobilt bredband till laptop?

Ja, du kan köpa både kontantkort och abonnemang för mobilt bredband. Abonnemang är dock den vanligaste lösningen bland operatörerna, och detta är även det mest prisvärda alternativet om du surfar mycket.