Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.Anders Ygeman misstänker att det handlar om en påverkansoperation från Ryssland. Foto: donikz/Shutterstock och Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Säkerhet

En stor mängd kommentarer med felaktig information om 5G publicerades i form av Facebook-kommentarer på Anders Ygemans Facebook-sida tidigare under veckan, rapporterar TT i en artikel som publicerats av bland andra Nyteknik.se. Enligt Ygeman kan ryska intressen ligga bakom desinformationskampanjen.

Anders Ygeman, Sveriges energi- och digitaliseringsminister, blev under veckan utsatt för en misstänkt påverkansattack. Det var på den före detta inrikesministerns Facebook-konto som en stor mängd kommentarer trillade in med desinformation om 5G.

– Det här är påståenden om faror för fertilitet, cancer, hudförändringar – saker som inte har något stöd i forskningen, säger Anders Ygeman till sajten Nyteknik.se.

Ygeman misstänker att ryska intressen ligger bakom kampanjen

Efter att ha analyserat budskapen i den stora mängden kommentarer har Anders Ygeman landat i slutsatsen att påverkanskampanjen troligtvis har sin utgångspunkt i ryska intressen. Enligt Ygeman finns det ryska intressen som vill bromsa in 5G-utvecklingen i Sverige. Förutom att hejda utvecklingen har påverkanskampanjen också till syfte att skapa en misstänksamhet hos svenska medborgare gentemot den svenska staten.

– Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, säger Ygeman till Nyteknik.

Skärpt lagstiftning bromsar redan in 5G-auktionerna

För Anders Ygeman har debatten om 5G den senaste tiden mest handlat om att skärpa lagstiftningen kring säkerhetskraven på operatörerna som vill tillhandahålla 5G. I början av året trädde en ny lag i kraft som ger Försvarsmakten och Säkerhetspolisen större befogenheter i granskningen av de olika operatörerna.

Den skärpta lagstiftningen gör att högre säkerhetskrav ställs på operatörerna, vilket i sin tur har lett till att den planerade auktionen om 5G-frekvenser har skjutits upp. Auktionen var sedan tidigare schemalagd att hållas i mars i år, men kommer nu troligtvis att kunna hållas först i slutet av 2020.