Vita husetVita husets teknikchef har varnat EU:s medlemsländer om konsekvenserna med ett Huawei-samarbete. Foto: Luca Perra/Shutterstock.com

Nyheter

På konferensen Web Summit i Portugal häromdagen gick Vita husets teknikchef, Michael Kratsios ut och varnade för konsekvenserna med ett Huawei-samarbete. Det skriver Computer Sweden. Han och den amerikanska regeringen har under en längre tid försökt få EU-länderna att bojkotta det kinesiska företaget precis som USA gjort.

USA har sedan en tid tillbaka blockerat Huawei från att använda sina 5G-nät i landet. De är oroliga över att den kinesiska regeringen ska använda näten för att spionera på landet. Under en längre tid har USA uppmanat sina allierade att göra samma sak. Häromdagen på konferensen Web Summit gick Vita husets teknikchef, Michael Kratsios, ut och varnade EU-länderna för konsekvenserna av att samarbeta med Huawei.

USA gör allt i sin makt för att få EU-länderna att blockera den kinesiska telekomjättens 5G-utrustning.

Är tvingade att samarbeta med säkerhetstjänsten

Huawei nekar till alla anklagelser och säger att de inte har något samarbete med regeringen. Michael Kratsios å sin sida hävdar att alla kinesiska bolag, enligt lag, måste samarbeta med Kinas säkerhets- och underrättelsetjänster. 

Michael Kratsios står fast vid sin åsikt trots att det inte finns några som helst bevis för att Huawei ägnar sig åt spionage. I Storbritannien har myndigheter bland annat undersökt Huaweis mobiltelefoner utan att hitta några säkerhetsluckor.

Det går inte lita på någon

På Web Summit fanns även visselblåsaren Edward Snowden som avslöjade den amerikanska regeringens hemliga massövervakningssystem. Snowden menar att det inte går att lita på någon, vare sig Huawei eller USA. Därför är det bästa att bara satsa på krypterad kommunikation framöver.

Huawei vill teckna 5G-avtal med Sverige

Samtidigt som USA uppmanar till bojkott vill Huawei teckna ett 5G-avtal med Sverige. Avtalet ska garantera att Huaweis utrustning inte har några säkerhetsluckor. Förhoppningen är att ett sådant avtal ska bidra till en extra nivå av tillit.

Om ett sådant avtal blir verklighet är ännu oklart.