Besvärad kvinna vilar ansiktet i handen efter att ha råkat ut för ett virus på sin jobbdator.Sabotageprogram är någonting som blir allt vanligare. Virus, trojaner, maskar och spionprogram hör till de fyra vanligaste. Men hur vet man om man råkat ut för ett? Foto: PR Image Factory/Shutterstock

Säkerhet

I takt med att vår värld blir alltmer digitaliserad kommer också fler sofistikerade sabotageprogram. Framför allt finns det fyra typer av sabotageprogram som är vanligare än andra, skriver PC-tidningen.

Hur skyddar man sig egentligen mot sabotageprogram och hur vet man om man har råkat ut för ett? Grundregeln, som de flesta har hört talas om, handlar om att inte klicka på okända länkar eller ladda ner program från okända sidor.

Fyra typer av sabotageprogram

Det finns många olika sorters sabotageprogram att se upp för. Några av de vanligaste är virus, trojaner, maskar och spionprogram.

Virus

Virus är det sabotageprogram som de flesta har hört talas om. Den här typen av program förstör filer och program på din dator.

Trojaner

Trojaner är program som du själv laddar ner. Ofta handlar det om att man laddar ner ett program man trodde var okej eller så kan man ha oturen att en trojan följer med ett annat program som man laddar ner.

Maskar

Maskar är en slags skadlig algoritm som kopierar sig själv och tar upp plats på din dator utan att behöva vara kopplat till ett speciellt program.

Spionprogram

Spionprogram är precis som det låter ett sabotageprogram som spionerar på dig genom att samla in uppgifter och användardata. Den data som samlas in kan sedan användas emot dig på olika sätt.

Har jag fått ett sabotageprogram?

Det kan vara svårt att identifiera om du har fått ett sabotageprogram eller inte. Vissa sabotageprogram rör sig mer i bakgrunden medan andra är väldigt aktiva och tar över din dator. En stark indikator på att du har fått ett sabotageprogram är när datorn öppnar program spontant eller att popupfönster plötsligt dyker upp.

Ett annat sätt att hålla koll på om du har fått ett sabotageprogram på datorn är om den blivit märkbart långsammare. Ofta kräver sabotageprogram nämligen mycket resurser av datorn, och om du märker att hastigheten blivit mycket långsammare kan det innebära att du har blivit drabbad.