smart stad i strålkastarljusOperatörer världen över lanserar 5G på löpande band. Foto: THINK A/Shutterstock.com

Lanseringar

Utrullningen av femte generationens nätverk pågår just nu över hela världen. Telekom idag rapporterar att 70 operatörer nu har lanserat 3GPP-fungerande 5G-nätverk i 40 olika länder.

Enligt uppgifter från Global mobile Suppliers Association (GSA) kunde man i slutet av mars registrera att 381 operatörer i 123 länder hade investerat i utbyggnaden av 5G-nätverk. Precis som Telekom idag rapporterar, har man även kunnat se att totalt 70 operatörer i 40 olika länder har etablerat minst ett 3GPP-kompatibelt 5G-nätverk.

3rd Generation Partnership Project

3GPP, som står för 3rd Generation Partnership Project, är en samarbetsorganisation inom telekom där syftet är att skapa tekniska protokoll och specifikationer för mobiltelefoner så att dem ska kunna användas över hela världen. 3GPP är bland annat känt just för utvecklingen och underhållet av den nya generationens 5G-relaterade standardiseringar.

Snabbaste generationsskiftet hittills 

GSA menar att man aldrig tidigare sett ett snabbare skifte i nätgenerationer än det som pågår just nu. Även om vi i Sverige fortfarande har en bit kvar innan vi kan se ett helt etablerat 5G-nät, är det som sagt många andra som har kommit långt.

I dagsläget har 63 operatörer gjort 57 fullständiga lanseringar och sex lanseringar med begränsad tillgänglighet. Flera aktörer har även lanserat 3GPP-kompatibelt 5G för FWA eller bredbandstjänster i hemmet.

Projekt som utmärker sig

Enligt Telekom idag finns det även en del pågående 5G-projekt i olika delar av världen som utmärker sig.

  • Blue Planet. Ett projekt där man använder 5G-nätets höga frekvenser och vinsterna i bandbredd. Det innebär i sin tur att mobiloperatörer får större möjligheter att effektivisera och förenkla sina nätverksutbyggnader.
  • Spanska turistbussar med AR. Projekt utvecklat av Telefónica, the Mediapro Grop och Transports Metropolitans de Barcelona som kombinerar 5G-nätet med turism. Passagerare får på sin bussfärd samtidigt uppleva AR (augmented reality) genom en interaktiv skärm på bussens framruta.
  • 5G-tours. Ett EU-projekt som till viss del handlar om att höja turisters upplevelser genom AR eller VR (virtual reality). Men projektet handlar även om att man genom 5G-teknik ska kunna stärka städers infrastruktur och mobilitet, samt förbättra förutsättningarna för säkerhet och sjukvård.