Foto: Scandphoto / Shutterstock.com

Nyheter

Umeå har som mål att bli Sveriges 5G-huvudstad. Björkarnas stad vill bli så attraktiva som möjligt, bland annat genom att få Europas första 5G-universitet och landets första 5G-universitetssjukhus.

Umeå är Norrlands största stad men avstånden till andra större städer är långt. Det geografiska läget gör det svårt att locka fler invånare till staden. Det vill man nu ändra på genom att bli landets 5G-huvudstad. Umeå ska dra igång en testmiljö för 5G som ska omfatta hela staden.

– Vi ska inte sticka under stol med att vi har flera nackdelar, var vi ligger och att vi är ett stort län men med bara 260 000 invånare. Det måste vi upphäva med unika fördelar, säger Robert Winroth som ansvarar för Umeå 5G, till Computer Sweden.

Winroth anser att möjligheten att bli landets första 5G stad är helt avgörande för att göra staden attraktiv för globala aktörer när det redan finns tre stora regioner som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vill få Europas första 5G-universitet

Hela staden ska bli en testmiljö för att kunna utveckla digitala lösningar som i slutändan ska gagna både samhället Umeåborna. En av målsättningarna är att få Sveriges första 5G-universitetssjukhus, man vill dessutom få Europas första 5G-universitet.

De båda verksamheterna ska få ta del av nya it-infrastruktur samt få bättre förutsättningar för att kunna använda big data, AI och IoT.

Umeå 5G blir landets största testbädd

Umeå 5G som satsningen kallas blir den största testbädden i Sverige, både sett till ytan och frekvens. Man kommer ha tillgång till 200 MHz bandet, enligt tillstånd från PTS, Post- och telestyrelsen. 

PTS är mycket positiva till Umeås satsning.

Myndigheten tror att Umeå kan vara med att bidra till att landet får en tätposition när det kommer till 5G. Man tror även att arbetet kan leda till att Sverige uppnår EU-målet om att varje land inom EU ska ha en stad som är 5G-redo vid 2020.