hand som håller upp en midsommarkransTres Jobb- och Nöjesindikator visar en markant ökning av resandet i Sverige under midsommarhelgen. Däremot såg man en minskning av både kvälls- och morgontrafiken i storstäderna. Foto:Elina Yevgrashkina/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt Tres jobb- och nöjesindikator ökade resandet i Sverige under midsommarhelgen, men däremot minskade antalet människor i rörelse i storstäderna både morgon och kväll.

Genom aggregerad anonymiserad nätverksdata mäter Tres Jobb- och Nöjesindikator mobiltrafiken både under morgonen och kvällen i Sveriges tre största städer. Man utgår från ett index på hundra som motsvarar normaltrafiken innan coronaviruset bröt ut, och indikatorn anger sedan hur mobiltrafiken förändras, det vill säga i vilken utsträckning svenskarna tenderar att hålla sig till myndigheternas rekommendationer om social distansering.

Den senaste analysen visar att resandet i Sverige ökade markant under midsommarhelgen. Många stockholmare, göteborgare och malmöbor valde att lämna storstan för att i stället åka ut till sina lantställen eller till andra populära svenska semesterresmål.

En ökning med 200 procent

Mårten Lundberg, Tres kommunikationsdirektör, menar att midsommarhelgen även i vanliga fall är en av årets absolut största resehelger. I år blev det dock särskilt tydligt.

– Vi ser att många storstadsbor valde att lämna stan förra veckan. Till klassiska sommarresmål som Öland, Gotland, Sotenäs och Båstad ökade antalet resande med upp till 200 procent, säger han i ett pressmeddelande.

Minskad aktivitet i storstäderna både morgon och kväll

Samtidigt visar Jobb- och Nöjesindikatorn att mobiltrafiken, alltså antalet människor i rörelse, minskade i storstäderna. Mätningarna av morgontrafiken vid Stockholm Centralstation visar en minskning på 19 procent förra veckan jämfört med veckan dessförinnan, och vid centralstationerna i Göteborg och Malmö låg minskningen på 14 respektive 16 procent.

Kvällsmätningarna vid storstädernas populära nöjeskvarter visar ännu större skillnader i aktivitet. Vid Stureplan och vid Nytorget i Stockholm registrerades en minskning på 37 respektive 30 procent förra veckan jämfört med veckan innan det. Vid Kungsportsplatsen i Göteborg och vid Lilla torget i Malmö minskade antalet människor med 31 respektive 17 procent.