Telestolpe med ledning mot ljusblå himmel.Telia har hittills plockat ner 1,3 miljoner telestolpar och 160 000 kilometer ledningar. En viktig milstolpe i operatörens modernisering. Foto: Telia/Pressbild

Mobilnät

Telias kunder byter upp sig till moderna uppkopplingslösningar i allt högre takt, vilket även har snabbat på operatörens nätmodernisering. Hittills har de plockat ner 1,3 miljoner gamla telestolpar och 160 000 kilometer ledningar, vilket har varit en viktig milstolpe i arbetet.

Telias gamla kopparnät har varit en viktig källa till uppkoppling för väldigt många människor i över ett sekel, men har snart helt ersatts av betydligt modernare teknik som fiber- och mobilnät. Telia har gjort stora nätsatsningar under de senaste åren och 2014 påbörjade de arbetet med att ta ner gamla telestolpar och ledningar.

Har nått viktig milstolpe

Hittills har de tagit ner 1,3 miljoner stolpar av totalt 2,4 miljoner tillsammans med 160 000 kilometer ledningar som motsvarar fyra varv runt jorden. Detta har varit en viktig milstolpe i Telias nätmodernisering. Bara sedan förra året har 220 000 stolpar och 41 000 kilometer ledningar plockats ner.

Satsar på förbättring av 4G-nätet och utrullning av 5G

Staffan Åkesson, nätchef på Telia, berättar att de tar ner telestolparna i allt högre takt, vilket har att göra med att de på sina håll är mellan 70 och 80 år gamla, men även att allt fler kunder uppdaterar sin uppkoppling. 

Han tillägger att de fortsätter att satsa på mobilnätet, där man kommer fördubbla kapaciteten i 4G-nätet över hela landet. Samtidigt rullas 5G ut på allt fler svenska orter.

5G ska täcka 90 procent av landets yta vid 2025

Flera år i rad har Telia tagit hem segerbucklan i Umlauts oberoende mätning av kvaliteten i de svenska mobilnäten. I dagsläget täcker Telias mobilnät 90 procent av Sveriges yta och når ut till 99,8 procent av befolkningen. Man räknar med att 5G-nätet kommer ha samma täckning vid 2025.