Foto: Paolo Bona / Shutterstock.com

Rapporter

Det surfades som aldrig förr i Telenors mobilnät i somras. Mobilsurfandet ökade med närmare 130 procent jämfört med sommaren förra året. Orsakerna till detta uppges vara det varma vädret och fotbolls-VM.

Mobiloperatören Telenor har upplevt surfrekord i sina mobilnät. I somras surfade svenskarna som aldrig förr och det ska enligt operatören själv bero på det varma vädret och fotbolls-VM.

I juli surfades det 128 procent mer än samma period förra året. Det är den största ökningen Telenor någonsin har uppmätt.

– Årets varma sommar och fotbolls-VM resulterade i en enorm ökning av mobilsurfen. Under sommaren befinner sig människor på resande fot vilket gör att man använder sig av mobilnätet i större utsträckning, säger Telenors nätexpert Andres Suazo.

Regnig dag surfades det mest

Vi upplevde många varma soliga dagar i somras men det var en regnig dag som det surfades allra mest. Den 22 juli regnade det i stora delar av norra Sverige vilket fick människor att passa på att surfa lite extra.

De två andra dagarna då vi svenskar surfade som mest var då Sverige mötte England i kvartsfinal den 7 juli samt då VM-finalen avgjordes den 15 juli.

[Ads1]

Störst ökning på Gotland

Den största surfökningen sett till län stod Gotlands län för. Där ökade surfmängden med 248 procent jämfört med förra året. Det är ungefär dubbelt så mycket som rikssnittet.

Kommunen som ökade mest var däremot värmländska Grums. Där ökade surfmängden med över 300 procent i somras.

Andres Suazo tror att ökningen beror på att vårt digitala beteende har förändrats samtidigt som täckningen blivit bättre i hela landets. Idag finns det tre operatörer med täckning på över 90 procent av Sveriges yta.

– Telenor har investerat kraftigt i att stärka mobilnätet, i synnerhet i norra Sverige, vilket skapar bättre förutsättningar att surfa oavsett var man befinner sig, säger Andres Suazo.